Κλιμακώνεται ο «πόλεμος των τσιπ» ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο

Κλιμακώνεται ο «πόλεμος των τσιπ» ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο

Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού βάζει για μια ακόμη φορά τη τεχνολογία στο «μάτι του κυκλώνα» καθώς η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει εκ νέου μπλόκο στην αγορά ημιαγωγών (τσιπ).

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσον η κινεζική Semiconductor Manufacturing International Corporation πρέπει να προστεθεί στη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου, η οποία ουσιαστικά περιορίζει αυτές τις εταιρείες από τη εισαγωγή συγκεκριμένων προϊόντων που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να εμποδίσει την Huawei να προμηθεύεται ημιαγωγούς χωρίς ειδική άδεια, συμπεριλαμβανομένων και των τσιπ που κατασκευάζονται από ξένες εταιρείες, αλλά έχουν αναπτυχθεί ή παραχθεί με την βοήθεια αμερικανικού λογισμικού ή τεχνολογίας.

Οι ημιαγωγοί είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις επόμενες σπουδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου του 5G, της τεχνητής νοημοσύνης, και της κβαντικής υπολογιστικής. Στο πλαίσιο αυτό τον Μάιο, η  Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών στον πλανήτη ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για την κατασκευή εργοστασίου τσιπ στην Αριζόνα. 

Η TSMC ελέγχει σχεδόν το μισό της συμβολαιακής παραγωγής τσιπ παγκοσμίως. Πασίγνωστα brands που σχεδιάζουν τα δικά τους τσιπ – όπως π.χ. η Apple – βασίζονται στις κορυφαίες παραγωγικές δυνατότητες της TSMC ώστε να μην χρειάζεται να δαπανούν δισεκατομμύρια για να χτίζουν τα δικά τους εργοστάσια.

H συμφωνία έχει σημασία καθώς η κινεζική Huawei η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη δικτύων 5G είχε εξάρτηση από την TSMC. Για παράδειγμα, η Huawei αναγκάστηκε να αναθέσει την κατασκευή του πρωτοποριακού τσιπ 7nm στην TSMC όμως είναι είναι αναγκασμένη τώρα να στραφεί αλλού τεχνολογικό υλικό καθώς οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν από την ταϊβανέζικη εταιρεία να διακόψει τη συνεργασία με τους Κινέζους. 

Με φόντο τα παραπάνω, ο πόλεμος των τσιπ δείχνει να έχει πολλά ακόμα επεισόδια με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι δεν θα τελειώσει ακόμα και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παραμείνει στον Λευκό Οίκο μετά το νέο έτος.