Κίνα εναντίον ΗΠΑ στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Κίνα εναντίον ΗΠΑ στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία

Τη στιγμή που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, μια παράλληλη διαμάχη πραγματοποιείται ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου. Όσο κι αν η Κίνα απέχει αρκετά από αντίστοιχο επίπεδο ανάπτυξης, η ραγδαία άνοδος της την ωθεί να απαιτεί περισσότερο σεβασμό διεθνώς. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδεχομένως να είναι απλώς η αφορμή για μία νέα διαμάχη τους.

Η Ουάσιγκτον προτίμησε  να μην απαντήσει αναλόγως στις προκλήσεις του εκπροσώπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος την κατηγορούσε για εγκλήματα πολέμου διεθνώς. Στο Πεκίνο παραλλήλισαν τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις καταστάσεις που προέκυψαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο εισβολέας. Ωστόσο, η Κίνα δεν είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει τη Ρωσία ως επιτιθέμενο στην παρούσα κατάσταση. Είναι σαφές πως το Πεκίνο θέλει να δείξει πως δεν θα κλείσει την πόρτα στη Μόσχα.

Η Ρωσία βέβαια δεν είναι τόσο σημαντική στους κινεζικούς σχεδιασμούς, αν και το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο διευκολύνουν την ανάπτυξη της. Τώρα, στο Πεκίνο θεωρούν πως η Ρωσία είναι ένας μεγάλος δοκιμαστικός σωλήνας για να προετοιμαστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τη σύγκρουση μαζί τους. Η σφοδρή αντίσταση του Πεκίνου για οποιεσδήποτε κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, παρά τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει την αποφασιστικότητα του να ακολουθήσει μία δική του πορεία. Βέβαια, μόνο και μόνο το μέγεθος της οικονομίας αλλά και της διείσδυσης της Κίνας διεθνώς δείχνει πως πρόκειται για μία διαφορετική περίπτωση. 

Από τη μεριά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικεντρωθεί στον κίνδυνο μετασχηματισμού της Κίνας από μία οικονομική σε μία στρατιωτική υπερδύναμη. Η συζήτηση στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών για την κινεζική απειλή σίγουρα πυροδοτεί τις συζητήσεις.

Αντίθετα, με την Κίνα που προσπαθεί να προωθήσει τη δική της ρητορική διεθνώς, η Ουάσιγκτον έχει εστιάσει στις στρατηγικές διαστάσεις της κινεζικής επέκτασης. Ακόμα και σήμερα οι ΗΠΑ επέλεξαν να μην απαντήσουν ευθέως στις κινεζικές αιτιάσεις, αλλά να προειδοποιήσου την Κίνα να μην προχωρήσει από την αμυντική συμφωνία σε κατασκευή στρατιωτικής βάσης στα νησιά του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό.