Κίνα: Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων

Κίνα: Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων

Ο κορυφαίος αξιωματούχος ελέγχου της νόσου στη Κίνα παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι η αποτελεσματικότητά των εγχώριων εμβολίων είναι χαμηλή και η κυβέρνηση σκέφτεται να τα αναμίξει για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.

Τα κινέζικα εμβόλια «δεν έχουν πολύ υψηλά ποσοστά προστασίας», δήλωσε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου Νόσων της Κίνας, Γκάο Φου, σε συνέδριο το Σάββατο στη νοτιοδυτική πόλη Τσενγκντού.

Η αποτελεσματικότητα του πιο γνωστού εγχώριου εμβολίου της Sinovac στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων βρέθηκε να είναι τόσο χαμηλή όσο στο 50,4% από ερευνητές στη Βραζιλία, κοντά στο όριο του 50% στο οποίο οι ειδικοί υγείας λένε ότι ένα εμβόλιο είναι χρήσιμο. Συγκριτικά, το εμβόλιο Pfizer-BioNTech έχει βρεθεί ότι είναι 97% αποτελεσματικό.

Ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι τα κινέζικα εμβόλια είναι απίθανο να πωληθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας έγκρισης.

Ένας εκπρόσωπος της Sinovac αναγνώρισε ότι έχουν βρεθεί διάφορα επίπεδα αποτελεσματικότητας, αλλά είπε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην ηλικία των ατόμων σε μια μελέτη, στην καταπόνηση του ιού και σε άλλους παράγοντες.

«Τώρα εξετάζεται επίσημα εάν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά εμβόλια από διαφορετικές τεχνικές για τη διαδικασία ανοσοποίησης», δήλωσε ο Γκάο.

Ο Γκάο δεν έδωσε λεπτομέρειες για πιθανές αλλαγές στη στρατηγική, αλλά ανέφερε το mRNA (Pfizer/Moderna) ως πιθανότητα.

«Όλοι πρέπει να λάβουν υπόψη τα οφέλη που μπορούν να αποφέρουν τα εμβόλια mRNA για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Γκάο. «Πρέπει να το ακολουθήσουμε προσεκτικά και να μην το αγνοήσουμε μόνο και μόνο επειδή έχουμε ήδη αρκετούς τύπους εμβολίων».

Οι δηλώσεις του Γκάο έρχονται παρότι στο παρελθόν είχε αμφισβητήσει την ασφάλεια των εμβολίων mRNA. Αναφέρθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ότι τον Δεκέμβριο δεν μπορούσε να αποκλείσει τις αρνητικές παρενέργειες επειδή χρησιμοποιούνταν για πρώτη φορά σε υγιείς ανθρώπους.

Αξιωματούχοι σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή δεν απάντησαν άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με το σχόλιο του Γκάο ή πιθανές αλλαγές στα επίσημα σχέδια. Αλλά ένας άλλος αξιωματούχος του CDC είπε ότι οι προγραμματιστές εργάζονται σε εμβόλια που βασίζονται σε mRNA.

Οι ειδικοί λένε ότι η ανάμιξη εμβολίων ή η διαδοχική ανοσοποίηση μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα. Ερευνητές στη Βρετανία μελετούν έναν πιθανό συνδυασμό Pfizer-BioNTech και του παραδοσιακού εμβολίου AstraZeneca.

Η πανδημία, η οποία ξεκίνησε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η κινεζική βιομηχανία φαρμάκων έχει διαδραματίσει ρόλο στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία.