Κάτω από το «φράγμα» των 8 λιρών ανά δολάριο το τουρκικό νόμισμα

Κάτω από το «φράγμα» των 8 λιρών ανά δολάριο το τουρκικό νόμισμα

Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακυλά το τουρκικό νόμισμα, που για πρώτη φορά στην ιστορία έσπασε το φράγμα των 8 λιρών ανά δολάριo. Στον απόηχο του μπαράζ από διεθνείς αντιδράσεις για την ρητορική Ερντογάν απέναντι στον Εμ. Μακρόν και ενώ ταυτόχρονα ο τούρκος πρόεδρος προκαλεί τις ΗΠΑ να πλήξουν την Άγκυρα με κυρώσεις, η λίρα, όπως και το τουρκικό χρηματιστήριο βιώνουν μεγάλη πτώση.

Το νόμισμα διέσχισε το κρίσιμο ορόσημο μετά την εκκίνηση των συναλλαγών στο τουρκικό χρηματιστήριο, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 8,07 λίρες ανά δολάριο, έχοντας χάσει φέτος πάνω από το 25% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Βουτιά και στο τουρκικό χρηματιστήριο με τον Bist 100 να υποχωρεί νωρίτερα κατά 1,45%.

Σημειωτόν ότι η αγορά ανέμενε πως την προηγούμενη Πέμπτη, η τουρκική κεντρική τράπεζα θα αύξανε το βασικό επιτόκιό της κατά 175 μονάδες βάσης (1,75 ποσοστιαίες μονάδες) στο 12% εν μέσω των ανησυχιών για υψηλό πληθωρισμό και μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, ωστόσο αυτό δεν συνέβη.

Της αναστάτωσης γύρω από την λίρα και την αγορά κεφαλαίου είχε προηγηθεί η όξυνση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Γαλλία η οποία και ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Αγκυρα μετά τη δήλωση Ερντογάν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος χρειάζεται να κάνει εξετάσεις για την ψυχική του υγεία ως απάντηση στις επίμαχες δηλώσεις του Macron για το Ισλάμ. Το παράδειγμά του ακολούθησαν κι άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι, ενώ κάποιοι συνέκριναν τον τρόπο που χειρίζεται τους Μουσουλμάνους με τη δαιμονοποίηση των Εβραίων τη δεκαετία του 1920.

Τις δηλώσεις Ερντογάν καταδίκασε επίσης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία ότι καταφεύγει σε προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα προσβολές. "Είναι απαράδεκτο", έγραψε στο Twitter.