ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

Κατάληψη του ελληνικού προξενείου στο Βερολίνο για τον Δ. Κουφοντίνα

Κατάληψη του ελληνικού προξενείου στο Βερολίνο για τον Δ. Κουφοντίνα
φωτογραφία αρχείου

Ομάδα αλληλέγγυων εισέβαλε το μεσημέρι της Τετάρτης στο προξενείο της Ελλάδας στο Βερολίνο που βρίσκεται στην κεντρική περιοχή Mitte. Η ομάδα αποτελούνταν από οκτώ γυναίκες και έναν άνδρα, Έλληνες και Γερμανοί. Η κατάληψη έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον Δημήτρη Κουφοντίνα που εδώ και 47 ημέρες βρίσκεται σε απεργία πείνας. Σε ανακοίνωση που μοίρασαν ζητούσαν το να σταματήσει «η δολοφονία» του Δ. Κουφοντίνα και να ικανοποιηθεί το αίτημά του για μεταφορά στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η κατάληψη ξεκίνησε στις 12.00 τοπική ώρα. Όπως μεταδίδει η DW, οι καταληψίες φώναζαν συνθήματα από το παράθυρο του προξενείου υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ είχαν αναρτήσει πανό, στο οποίο εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους με τον απεργό πείνας.

Οι προσπάθειες του προξενικού προσωπικού να πείσει τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν εκούσια, έμειναν άκαρπες. Σχετικά γρήγορα καλέστηκε η αστυνομία. Γύρω στις 13.45 τοπική ώρα αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στους χώρους του προξενείου και απομάκρυναν με χειροπέδες τους καταληψίες. Όπως τόνισε αξιωματικός της αστυνομίας στην Deutsche Welle, οι συλληφθέντες δεν έφεραν καμία αντίσταση, όλα κύλησαν ομαλά και ήρεμα. Στη συνέχεια ακολούθησε η ταυτοποίηση των συλληφθέντων στο δρόμο, μια διαδικασία που διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα. Τρία άτομα αφέθηκαν ελεύθερα, ενώ έξι μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της αστυνομίας του Βερολίνου για λήψη των δακτυλικών τους αποτυπωμάτων. Όλοι τους αντιμετωπίζουν την κατηγορία παραβίασης οικιακού ασύλου. Ο γερμανικός ποινικός κώδικας προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις την επιβολή προστίμων και φυλάκιση ως ένα χρόνο.