Καταγγελία στο ΕΣΡ για τα σχόλια στην εκπομπή του Γ. Λιάγκα

Καταγγελία στο ΕΣΡ για τα σχόλια στην εκπομπή του Γ. Λιάγκα

Σφοδρές επικρίσεις αλλά και καταγγελία στο ΕΣΡ από σωματείο γυναικείων δικαιωμάτων έχουν προκαλέσει τα σχόλια στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, αναφορικά με περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης νεαρής φοιτήτριας στο ΑΠΘ.

Ο παρουσιαστής σχολίασε -στον «αέρα» της εκπομπής του την Πέμπτη- το περιστατικό παρενόχλησης 20χρονης φοιτήτριας από συνομήλικό της φοιτητή του ΑΠΘ με χονδροειδείς αστεϊσμούς και προσβλητικά σχόλια, για τα οποία ζήτησε συγγνώμη μετά τις αντιδράσεις των χρηστών στα social media, αναφέροντας: «Εμείς εδώ σαν εκπομπή κάναμε ένα λάθος στον τρόπο που αντιμετωπίσαμε την είδηση, το αντιμετωπίσαμε σαν να είμαστε σε μια παρέα, σε ένα καφενείο…».

Μάλιστα το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ» προχώρησε την Παρασκευή σε καταγγελία στο ΕΣΡ για τα σχόλια που ακούστηκαν στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα, κάνοντας λόγο για «εξευτελιστική αντιμετώπιση του θέματος» και ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων.

Συγκεκριμένα, η καταγγελία αναφέρει:

«Η οργάνωσή μας έχει μεταξύ των στόχων της την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, όπως σας είχαμε ενημερώσει και σε επίσκεψη που κάναμε στο ΕΣΡ πριν μερικούς μήνες, κατά την οποία δύο μέλη μας συζήτησαν μαζί σας τις ανησυχίες μας για τον τρόπο που χειρίζονται τις ζωές και τα δικαιώματα των γυναικών κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές.

Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι η εκπομπή "Μεσημέρι" με τον Γιώργο Λιάγκα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ παρουσίασε στις 7/11/2019 με εξευτελιστικό τρόπο μια σοβαρή και ακραία μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης την οποία υπέστη στις 6/11/2019 φοιτήτρια μέσα στη βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ μελετούσε, δικαιολογώντας μάλιστα τον ένοχο, διακωμωδώντας και υποβιβάζοντας το αδίκημα.  

Η οργάνωσή μας θα ενημερώσει και την επιτροπή GREVIO η οποία έχει συστηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει ως θεσμικό της ρόλο την παρακολούθηση της τήρησης των προβλέψεων της Σύµβασης του Συµβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης).

Σας καταγγέλλουμε το γεγονός και σας ζητούμε ως Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να τιμωρήσετε άμεσα τους ενόχους μιας τόσο προσβλητικής εκπομπής για την αξιοπρέπεια των γυναικών.

Η Πρόεδρος του Μωβ
Βέρα Σιατερλή».