Άρειος Πάγος: Καταδίκη Αμβρόσιου για ρατσιστικό και ομοφοβικό κήρυγμα

Καταδίκη Αμβρόσιου για ρατσιστικό και ομοφοβικό κήρυγμα

Ένοχος κρίθηκε ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, από τον Άρειο Πάγο, για παράβαση των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Αμβροσίου ως προς το σκέλος της καταδίκης του με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο και τον καταδίκασε για το εμπρηστικό κείμενό του, με το οποίο καλούσε το ποίμνιό του να φτύνει χωρίς δισταγμό και να απομονώνει τους ομοφυλόφιλους.

Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα, που κατά τη διαδικασία ακρόασης τον περασμένο Ιανουάριο είχε προτείνει να παραμείνει ένοχος ο Αμβρόσιος για όσα αδικήματα αφορούν στον αντιρατσιστικό νόμο.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά την κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, το αίτημα της αναίρεσης έγινε δεκτό, καθώς η πλευρά του πρώην μητροπολίτη στηρίχτηκε πάνω στις αλλαγές του ποινικού κώδικα.

Αν και σε πρώτο βαθμό ο μητροπολίτης είχε αθωωθεί, κατόπιν έφεσης του αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού, είχε οδηγηθεί και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον Ιανουάριο του 2019.

Τότε, το Τριμελές Εφετείο Αιγίου τον έκρινε ένοχο παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, καταδικάζοντάς τον σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή.