7ος χρόνος, ημέρα 2062η
Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Κορονοϊός: Κατά 30% μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι τον τελευταίο μήνα

Κατά 30% μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι τον τελευταίο μήνα
AP Photo/Petros Giannakouris

Ενδείξεις σημαντικής αποκλιμάκωσης καταγράφουν τον τελευταίο καιρό οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να μειώνεται τις τελευταίες 30 ημέρες σχεδόν κατά 30%, ενώ αισθητά μειωμένη είναι και η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια, η οποία βρίσκεται στο 62%, τη στιγμή που στα τέλη Απριλίου σχεδόν όλες οι κλίνες ΜΕΘ που είχαν διατεθεί για περιστατικά COVID ήταν κατειλημμένες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σε καθημερινή βάση ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας, αυτή τη στιγμή 556 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων, ενώ ένα μήνα πριν στις 25 Απριλίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 816, γεγονός που προκαλούσε διαρκή ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση.

covid19.gov.gr

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και ο αριθμός των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες COVID ανά την επικράτεια, καθώς από τους περίπου 5.000 που ήταν στα τέλη Απριλίου, πλέον ο αριθμός τους δεν ξεπερνάει τις 3.500. H πληρότητα των απλών κλινών COVID στα νοσοκομεία βρίσκεται 34,6%, ενώ πριν από 30 ημέρες το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 75%.

covid19.gov.gr

Η βελτίωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας στην χώρα αναμένεται να συνεχιστεί και τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα ανέφεραν την προηγούμενη Παρασκευή οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής των Ειδικών Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται μία συνεχόμενη αποσυμπίεση των νοσοκομείων, με τα εξιτήρια να είναι σταθερά περισσότερα από τις νέες εισαγωγές ασθενών.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, από τα νοσοκομεία εξήλθαν 266 συνολικά ασθενείς που ανέρρωσαν από τον κορονοϊό, με τις νέες εισαγωγές να υποχωρούν για πρώτη φορά κάτω από τις 200 ημερησίως και συγκεκριμένα στις 194.

Τέλος, σημάδια αργής αλλά σταθερής αποκλιμάκωσης σημειώνει και ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη χώρα, καθώς οι νέες λοιμώξεις έχουν υποχωρήσει σταθερά πλέον κάτω από τα επίπεδα των 3.000, ενώ αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση της επόμενες ημέρες, όπως προβλέπουν τα προγνωστικά μοντέλα του καθηγητή Νίκου Τζανάκη.

covid19.gov.gr

Το παραπάνω γεγονός οδηγεί και στην μείωση του δείκτη θετικότητας στα τεστ που πραγματοποιούνται, με το ποσοστό των διαγνωστικών ελέγχων που βγαίνουν θετικά να παραμένει τις δύο τελευταίες εβδομάδας κάτω από το φράγμα του 4%, το οποίο έχει θεσπιστεί από τον ECDC ως το όριο για το «πρασίνισμα» του επιδημιολογικού χάρτη.