Πτωτική πορεία για επιδημιολογικό φορτίο, αλλά ο ρυθμός μείωσης ανακόπτεται
Βάνα Παπαευαγγέλου

Πτωτική πορεία για επιδημιολογικό φορτίο, αλλά ο ρυθμός μείωσης ανακόπτεται

Ανακόπτεται ο ρυθμός πτώσης των κρουσμάτων σε διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα στην Αττική, παρά την πτωτική πορεία που παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας, με ύφεση που υπολογίζεται σε 5%, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Όπως τόνισε, στην Αττική υπάρχουν περισσότερα από 9.000 ενεργά κρούσματα, ενώ αυξάνονται σε Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Αχαΐα, Μαγνησία, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες από 20 έως 40 ετών.

Σύμφωνα με την ίδια, απασχολεί τους ειδικούς το γεγονός ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο ρυθμός μείωσης που είχε παρατηρηθεί, φαίνεται να ανακόπτεται και ειδικά στη γεωγραφική περιφέρεια της Αττικής, ενώ παραμένει σημαντική η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε και τη σημασία των self test λέγοντας ότι διαγνώστηκαν 19.000 θετικά κρούσματα. Από τις 8 Απριλίου βγήκαν θετικοί ενώ δεν το γνώριζαν, επισήμανε και πρόσθεσε ότι τα self test συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού.

Αναφερόμενη στο σύστημα υγείας, έκανε λόγο για σημαντική αποσυμπίεση, τονίζοντας πάντως ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών δεν μειώνεται όσο γρήγορα θα ανέμεναν οι επιστήμονες.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αν και καταγράφεται 20% μείωση στην Αττική και 35% στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των νέων εισαγωγών σε Πάτρα και Ιωάννινα.

Επίσης, αν και ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα εμφανίζεται να είναι κάτω από το 4%, σε ορισμένες περιοχές η θετικότητα ξεπερνά ακόμα και το 7% και εκεί, όπως υπογράμμισε, οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

Ανέφερε επίσης ότι η διάμεση ηλικία των νέων εισαγωγών είναι τα 60 έτη, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται περαιτέρω μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, αλλά και των θανάτων, από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, τόνισε πως για κάθε 10 άτομα που αποδιασωληνώνονται έχουμε 7 νέες διασωληνώσεις, καθώς και μέσο όρο 55 θανάτους την ημέρα, και αυτό οφείλεται στο τίμημα του 3ου κύματος.

Μίλησε ακόμα για τη σημασία του εμβολιασμού, κάνοντας έκκληση -ειδικά στους 50ρηδες- να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. «να ξεπεράσουν τους φόβους τους, να μας εμπιστευτούν και να πάνε να εμβολιαστούν έστω και τώρα».

Έκπληξη, όπως είπε, προκαλεί η διάθεση των νέων για εμβολιασμό, τονίζοντας ωστόσο ότι όλοι πρέπει να προσέχουμε καθώς ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Τέλος, υπογράμμισε επίσης ότι όλα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν χρειάζεται να κάνει τεστ αντισωμάτων κάποιος που έχει εμβολιαστεί.