7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Καραγιάννης: Στο Αρκαλοχώρι κάναμε πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν

Καραγιάννης: Στο Αρκαλοχώρι κάναμε πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν

«Στο Αρκαλοχώρι κάναμε πράγματα που δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν» ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη και του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, για την αντιμετώπιση των αναγκών των σεισμοπαθών και τις αποκαταστάσεις των ζημιών.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε πως μέχρι τώρα οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Δεν έχουν ολοκληρωθεί εκεί όπου οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν και οι μηχανικοί του υπουργείου δεν μπορεί να ανοίξουν τα σπίτια. Από την περασμένη Παρασκευή έχουν ξεκινήσει και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια, που κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα. Συνολικά έχουν γίνει 11.500 αυτοψίες σε σπίτια, εκ των οποίων κατοικήσιμα κρίθηκαν 5.353 και 6.152 μη κατοικήσιμα. Ειδικότερα, για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας, από τα πρώτα αποτελέσματα του δευτεροβάθμιου ελέγχου σε 420 κτίρια, τα 189 προέκυψαν κατοικήσιμα, 180 μη κατοικήσιμα που χρήζουν επισκευών και 51 για κατεδάφιση. Σημείωσε δε, ότι κανένας κανένας δημόσιος υπάλληλος, κανένας άνθρωπος που κάνει έναν έλεγχο σ' ένα κτίριο που είναι να πέσει, δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του, ούτε θα μπορούσε ποτέ μία πολιτική ηγεσία να έδινε ποτέ μια τέτοια κατεύθυνση.

Για την προσωρινή στέγαση, ανέφερε πως έχουν παραχωρηθεί οι πρώτοι 34 οικίσκοι ενώ έχουμε προβεί και σε διαγωνισμό για 90 ακόμα, τονίζοντας όμως πως «δεν θέλουμε να πάνε όλοι σε οικίσκους», καθώς «υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως διαθέσιμα σπίτια και ξενοδοχεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν». Σχετικά με την δημιουργία των οικισμών, επεσήμανε ότι είναι λογικό, πρώτα να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες σε ηλεκτροδοτήσεις και υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και μετά να τοποθετηθούν οι οικίσκοι - για αυτό είμαστε σε συνεργασία με τους δήμους.

Για την αρωγή των πρώτον αποζημιώσεων, ο υφυπουργός ανέφερε πως για πρώτη φορά αποζημιώνονται και τα 150 τετραγωνικά, σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους σεισμούς, λέγοντας πως «εμείς το αλλάξαμε και αυτό». Το σχετικό ΦΕΚ έχει ήδη εκδοθεί και μπορούν όλοι να πηγαίνουν και να παίρνουν τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται.

Σχετικά με τα σχολεία, ο υφυπουργός ανέφερε πως υπάρχει ενεργή εργολαβία για την αποκατάσταση των ζημιών σε τέσσερις σχολικές μονάδες του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, του 2ο δημοτικού σχολείου Αρκαλοχωρίου, του γενικού λυκείου Αρκαλοχωρίου, του 1ου ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου και του γυμνασίου και λυκείου Καστελλίου, ενώ έχουν πάει και οι πρώτες προκάτ αίθουσες.

Νωρίτερα, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, που αφορούσε τις ζημιές σε σχολικές μονάδες της περιοχής, ανέφερε ότι και από τους ελέγχους της ΚΤΥΠ, με τον χαρακτηρισμό Α΄ κρίθηκαν κατάλληλα 104 σχολεία. Με χαρακτηρισμό Β΄κρίθηκαν 53 σχολεία, με χαρακτηρισμό Γ΄ 23 σχολεία, ενώ με το χαρακτηρισμό Δ΄ κρίθηκαν 7 σχολεία και με τον χαρακτηρισμό Ε΄ 4 σχολεία. Από τα στοιχεία αυτά αθροίζονται με διαφορετικούς χαρακτηρισμούς 87 σχολικές μονάδες που απαιτούν επισκευές για βλάβες. Ο δήμος Μίνωα Πεδιάδας υπέβαλε στην ΚΤΥΠ αίτημα τοποθέτησης 22 οικίσκων για χρήση σχολικών αιθουσών που θα είναι 6x6 και τριών WC τριών θέσεων, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια και τοποθέτηση επιπλέον 40 ανάλογων αιθουσών διδασκαλίας, επτά γραφείων με τρία WC, επίσης 10 WC τριών θέσεων και ενός WC ΑμεΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ