Κάπα Research: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των βαλκανικών λαών - Τι λένε οι Έλληνες

Κάπα Research: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των βαλκανικών λαών - Τι λένε οι Έλληνες

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι χώρες τις εννιά χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, συμπεριλαμβανομένων Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου, Αλβανίας, Βουλγαρίας είναι η οικονομική δυσπραγία, η οποία επιδεινώνεται από την πανδημία σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης Balkan Monitor που πραγματοποίησε η Κάπα Research. Στην έρευνα καταγράφονται ακόμα οι αντιλήψεις των πολιτών για τον κορονοϊό, το βαθμό αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, με τους Έλληνες και τους Κύπριους να εμφανίζονται οι πιο αισιόδοξοι λαοί.

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι:

- Το μεγάλο πρόβλημα των βαλκανικών κρατών παραμένει η οικονομική δυσπραγία ενώ λαμβάνει νέα ώθηση από την πανδημία. Πιο αισιόδοξοι οι Έλληνες και οι Κύπριοι για την πορεία της οικονομίας, ενώ πιο απαισιόδοξοι είναι οι Τούρκοι

- Στην Ελλάδα τα σημαντικότερα προβλήματα με ιεραρχική ακολουθία είναι: Ακρίβεια, παιδεία, ανεργία, πανδημία και μεταναστευτικό.

- Ο φόβος για τον κορονοϊό και η εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα αποτελούν τους δύο δείκτες που εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά διείσδυσης του εμβολιασμού σε κάθε χώρα και τον αριθμό των ανθρώπινων απωλειών.

- Το αίσθημα φιλίας και συμμαχίας μεταξύ των χωρών της περιοχής υποχωρεί, ενώ οι παραδοσιακές διαβαλκανικές σχέσεις συνεχίζουν να ορίζονται κυρίως από το θρησκευτικό στοιχείο

- Οι ΗΠΑ και η Γερμανία φαντάζουν ως ιδανικοί σύμμαχοι των περισσότερων βαλκανικών κρατών, με την επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας να καταγράφει σημαντική κάμψη. Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών αναζωογονεί την απήχηση της Γερμανίας στην περιοχή

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάψει να αποτελεί το αδιαμφισβήτητο όραμα της Βαλκανικής. Αμφισβητείται η δεσπόζουσα θέση που κατείχε άλλοτε στις συνειδήσεις, καθώς την ώρα που στη Δύση συνάπτονται νέες συμμαχίες (AUKUS), ενώ η Ευρώπη φαίνεται να επιστρέφει σε λογικές πολιτκές πρακτικές.

Στην έρευνα του 2021, «η Ελλάδα έχει ανακτήσει πλήρως την αυτοπεποίθησή της μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση. Είναι η μόνη χώρα της περιοχής – μαζί με την Κύπρο – που διαφοροποιείται από τους γείτονές της ως προς το οικονομικό αδιέξοδο και την απογοήτευση που αυτό συνεπάγεται, και έχει ξεκαθαρίσει χωρίς αμφιταλαντεύσεις ότι ανήκει στη Δύση υποστηρίζοντας τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς που άλλοτε αντιμετώπιζε με δυσπιστία ή/και εχθρικότητα.

Ως προς τη συγκυρία της πανδημίας, η πίστη των Ελλήνων στην ιατρική και την επιστήμη επιβεβαιώνει τη φήμη τους ως έθνος μόρφωσης. Καθώς, όμως, οι γειτονικές χώρες χαρίζουν τον θαυμασμό τους αλλού και καθώς αναζητούν συμμαχίες στους ισχυρούς του πλανήτη, η Ελλάδα φαίνεται να χάνει τη γοητεία που ασκούσε κάποτε λόγω αρχαίου κλέους, ως πρότυπο στη διαδικασία συγκρότησης των εθνών-κρατών της Βαλκανικής ή, πολύ αργότερα, ως παράδειγμα σύγκλισης με την υπόλοιπη Ευρώπη». 

pdf