Καναδάς: Αζέρικο drone τουρκικής κατασκευής, με καναδικό εξοπλισμό, εντόπισαν ΜΜΕ

Καναδάς: Αζέρικο drone τουρκικής κατασκευής, με καναδικό εξοπλισμό, εντόπισαν ΜΜΕ

Ένα στρατιωτικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τουρκικής κατασκευής, το οποίο καταρρίφθηκε πρόσφατα από τις αρμενικές δυνάμεις, στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, ήταν εξοπλισμένο με καναδικά συστήματα στόχευσης, σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα The Globe and Mail, η οποία φωτογράφισε τα συντρίμμια.

Στις αρχές Οκτωβρίου ο Καναδάς ανέστειλε τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, ενώ διεξάγει έρευνα για την πιθανή παράδοση καναδικού στρατιωτικού υλικού από την Άγκυρα στο Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία είναι πιστός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι φωτογραφίες του καταρριφθέντος μη επανδρωμένου αεροσκάφους τραβήχθηκαν την Πέμπτη από έναν φωτορεπόρτερ της εφημερίδας ο οποίος πήγε σε ένα αρμένικο στρατιωτικό συγκρότημα για τον σκοπό αυτόν. Ένας ειδικός, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, ο Κέλσι Γκάλαχερ, είπε ότι οι φωτογραφίες δείχνουν ένα σύστημα απεικόνισης και στόχευσης τύπου MX-15D, το οποίο κατασκευάζεται από την καναδική εταιρεία L3Harris Wescam.

Η Οτάβα είχε δώσει άδεια σε αυτήν την εταιρεία του Οντάριο να εξάγει αυτά τα συστήματα στην τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία μη επανδρωμένων αεροσκαφών Baykar.

«Μολονότι γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για έναν αισθητήρα της Wescam, βλέποντας απλώς και μόνο τον στροφέα, η αναφορά CMX-15D στον σειριακό κωδικό, στην πλάκα της βάσης, καθιστά αναντίρρητο ότι πρόκειται για υλικό που κατασκευάστηκε στον Καναδά», είπε ο Γκάλαχερ. «Η ίδια πλάκα περιέχει επίσης την επιγραφή Baykar», δηλαδή την ονομασία της εταιρείας που κατασκευάζει το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2, εξήγησε.