7ος χρόνος, ημέρα 2178η
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

«Καμπανάκι» για Θράκη: Μόνο 7.000 εμβολιασμοί 1ης δόσης την ημέρα - Τι συμβαίνει;

«Καμπανάκι» για Θράκη: Μόνο 7.000 εμβολιασμοί 1ης δόσης την ημέρα - Τι συμβαίνει;

Οι αιτίες του πολύ χαμηλού ποσοστού εμβολιασμού στην Θράκη αναδείχθηκαν κατά την παρουσίαση έρευνας της ένωσης ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής για την πρόοδο των εμβολιασμών στον παιδικό πληθυσμό, την συμμετοχή των Παιδιάτρων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τη διενέργεια εμβολιασμού για τον κορονοϊό στα ιατρεία τους.

Στην Θράκη μια περιοχή της Ελλάδας με έντονο μειονοτικό πληθυσμό και πληθυσμούς με ιδιαιτερότητες όπως τα Πομακοχώρια είναι πάρα πολύ χαμηλά τα ποσοστά COVID εμβολιασμού ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά κρούσματα ακόμα και σε βρέφη.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται σε δύο αιτίες, η πρώτη είναι ότι ο μειονοτικός πληθυσμός δε μιλάει καν ελληνικά οπότε δεν τον «αγγίζουν» καθόλου οι οργανωμένες προσπάθειες πειθούς της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού καθώς αυτές οι προσπάθειες δεν διατυπώνονται στη γλώσσα των τουρκόφωνων πολιτών. Αποτέλεσμα να έχουμε καταγραφές κρουσμάτων ακόμα και σε νήπια και βρέφη τα οποία είναι και αθωράκιστα με ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μιλώντας εκ μέρους των παιδιάτρων, ο εκπρόσωπος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας επισημαίνει ότι πλέον στο σημείο που έχουμε φτάσει -ακριβώς επειδή οι θιασώτες του εμβολιασμού έχουν εμβολιαστεί και έχουμε ουσιαστικά προσεγγίσει τον σκληρό πυρήνα των αρνητών και των αντιεμβολιαστών- εκεί θα πρέπει να πάμε σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς με τους δήμους και να οργανωθούν ομιλίες με δια ζώσης παρουσία των ειδικών στους πληθυσμούς με ιδιαιτερότητες όπως είναι τα Πομακοχώρια.

Σε όλες τις περιοχές που εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή πρέπει να γίνουν συνέργειες μέσω της παιδείας και των γιατρών και των δημοτικών αρχών με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων και να γίνουν διαδικτυακές ομιλίες ώστε οι γονείς να μπορούν να τις παρακολουθήσουν χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από το χώρο εργασίας τους για την σημασία του εμβολιασμού ενώ ένας άλλος τρόπος είναι να οργανωθούν ομιλίες με φυσική παρουσία σε μεγάλες εταιρείες και βιομηχανίες ώστε να ενημερωθούν οι γονείς σωστά και ξεκάθαρα για την σημασία και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού στον παιδικό πληθυσμό από τους ειδικούς και να πράξουν ανάλογα.

Από τη μεριά του ο Κώστας Παναγόπουλος διευθυντής της Alco, ο όποιος έχει μία εικόνα των στατιστικών και των αριθμών εξηγεί ότι καθώς έχουμε πιάσει ταβάνι με 6,5 εκατομμύρια Έλληνες να έχουν κάνει έστω και μία δόση εμβολίου και πλέον ο ρυθμός του εμβολιασμού προχωρά φοβερά αργά και κοπιαστικά και για την επιπλέον μία ποσοστιαία μονάδα που θα προστεθεί στο σύνολο της εμβολιαστικής κάλυψης απαιτείται καταρχάς πολύ μεγάλος όγκος πληροφόρησης, κόπος και στοχευμένη πληροφόρηση σε συγκεκριμένες ομάδες και με συγκεκριμένο τρόπο, με συγκεκριμένες ομιλίες και σποτ που θα πιάσουν τον παλμό αυτών των ανθρώπων.

Όπως εξηγεί ο Κώστας Παναγόπουλος, γίνονται περίπου 7000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης την ημέρα κι αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα μήνα θα γίνουν περίπου 180.000 εμβολιασμοί, άρα πάμε πια πάρα πολύ αργά, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η συνέντευξη τύπου της ένωσης ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής έγινε για την παρουσίαση της έρευνας σχετικά με την στάση των παιδιάτρων απέναντι σε όλα τα εμβόλια και ειδικότερα στα εμβόλια του κορονοϊού και για το πόσο θετική είναι οι παιδίατροι σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορονοϊό στα ιατρεία τους.

Η έρευνα έδειξε ότι οι Έλληνες παιδίατροι σε ποσοστό 95% συνιστούν το εμβόλιο COVID και συνιστούν επίσης σε πολύ υψηλό ποσοστό το αντιγριπικό εμβόλιο και το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β. Το μικρό ποσοστό 5% των παιδιάτρων που δεν συνιστά ακόμα το εμβόλιο για τον κορονοιό θέλει να δει περισσότερα δεδομένα και φοβάται.

Επίσης αρκετοί γιατροί ειδικά στην βόρειο Ελλάδα νιώθουν φοβισμένοι σχετικά με τη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων καθώς τα εμβόλια αυτά έχουνε κάποιες προϋποθέσεις χειρισμού κι αποθήκευσης κι έτσι ο φόβος τους κρατά μακριά από το να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Μάλιστα η πρόεδρος της ένωσης ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής Σοφία Σανι που ήταν από τους πρώτους που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα μαζί με τον Κώστα Νταλούκα εξηγεί ότι αρκετές φορές επειδή έρχονται στο Ιατρείο της γονείς που θέλουν να εμβολιάσουν το παιδί τους - αλλά επειδή δεν έχει άλλα πέντε παιδιά για να δώσει τις υπόλοιπες πέντε δόσεις του φιαλιδίου εντός συνολικά 6 ωρών μαζί με την πρώτη δόση τους προτρέπει να πάνε σε εμβολιαστικό κέντρο.

Από τη δική του μεριά, ο εκπρόσωπος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Κώστας Νταλούκας μεταφέρει την εμπειρία του από το Ιατρείο του λέγοντας: «είχα 15 ζευγάρια γονέων που δεν ήθελαν με τίποτα να ακούσουν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους για τον κορονοϊό και με τεράστιο κόπο και πάρα πολύ πειθώ κατάφερα να με τα πίσω το ένα».

Ως εκπρόσωπος της ομοσπονδίας ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Ελλάδας ο Κώστας Νταλούκας έχει αποστείλει αίτημα στο υπουργείο παιδείας και στην υπουργό Νίκη Κεραμέως να γίνουν ομιλίες σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, με τα σχολεία και με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων- ομιλίες διαδικτυακές που θα είναι πιο εύκολα να τις παρακολουθήσουν οι γονείς χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν από την εργασία τους- για την σημασία του εμβολιασμού και περιμένει να δει τι θα πράξει το υπουργείο.

Ο ίδιος εκφράζει την άποψη ότι για τους εργαζόμενους στους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα έπρεπε οπωσδήποτε το εμβόλιο να καταστεί υποχρεωτικό -δε νοείται μαγείρισσες καθαρίστριες και άλλο προσωπικό παιδικών σταθμών να κυκλοφορούν ανάμεσα σε βρέφη και νήπια και να μην είναι εμβολιασμένοι. «Και το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι στην γρίπη τα παιδιά είναι το όχημα του ιού στην κοινότητα ενώ αντίθετα στον κορονοϊό οι ενήλικες είναι το όχημα του ιού στην κοινότητα- Γρίπη και κορονοϊός κυκλοφορούν με αντίθετο τρόπο μέσα στην κοινωνία», καταλήγει ο Κ. Νταλούκας.