Kάλεσμα Πομπέο σε Ισραήλ - Παλαιστίνη για δέσμευση σε «πολιτική διαδικασία»

Kάλεσμα Πομπέο σε Ισραήλ - Παλαιστίνη για δέσμευση σε «πολιτική διαδικασία»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κάλεσε σήμερα από την Ιορδανία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς να ξαναδεσμευτούν σε μια πολιτική διαδικασία και σημείωσε αναφερόμενος στην πρόσφατη βία στη μεθόριο του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, ότι πιστεύει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Αμάν μαζί με τον Ιρδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι, ο Πομπέο σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «απόλυτη συμφωνία» με την Ιορδανία όσον αφορά τη Συρία, όπως μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση μιας «ζώνης αποκλιμάκωσης» στο νότιο τμήμα της.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε μια λύση δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστιακή σύγκρουση, λέγοντας ότι είναι πιθανή «μια διμερής λύση» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Με σεβασμό στη λύση των δύο κρατών, οι πλευρές θα πάρουν εν τέλει την απόφαση. Εμείς βεβαίως και είμαστε ανοιχτοί σε μια διμερή λύση ως πιθανό αποτέλεσμα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιορδανία, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ισραήλ.

Πρόκειται για τα πρώτα εκτεταμένα σχόλια που κάνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά τις ειρηνευτικές προσπάθειες των ΗΠΑ για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Σημειώνεται ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες των ΗΠΑ από τότε που ο Τραμπ αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πόλη αυτή, την οποία οι Παλαιστίνιοι θέλουν να κάνουν πρωτεύουσα του δικού τους κράτους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Amr Nabil