7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Κάλεσμα ΗΠΑ προς Σ. Αραβία σε συγκράτηση των τιμών πετρελαίου

Κάλεσμα ΗΠΑ προς Σ. Αραβία σε συγκράτηση των τιμών πετρελαίου
Shutterstock

Υψηλόβαθμος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης μέσω της σταθερότητας των τιμών πετρελαίου, σε συναντήσεις που είχε αυτή την εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για να συζητήσουν την εμφύλια πολεμική διαμάχη στην Υεμένη, αλλά η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ζήτημα του πετρελαίου, με δεδομένη την αύξηση των διεθνών τιμών, σύμφωνα με την υπεύθυνη Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

«Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και η ομάδα του τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών υποστήριξης της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης, στις συναντήσεις που είχαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε η Ψάκι.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μιλούν στους διεθνείς συνεργάτες τους, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΠΕΚ, για τη σημασία των ανταγωνιστικών αγορών στον καθορισμό των τιμών», πρόσθεσε.

Περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά

H κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανακοινώσει ότι οι συνθήκες αυτές συμπεριλαμβάνουν τη διάθεση περισσότερου πετρελαίου στην αγορά, αλλά και τον τερματισμό της αύξησης των ενεργειακών τιμών, ώστε να βοηθηθεί η οικονομική ανάκαμψη από την COVID-19.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του, συμπεριλαμβανομένων και άλλων χωρών, μεταξύ αυτών και της Ρωσίας, που συγκροτούν τον ΟΠΕΚ+, αναμένεται να τηρήσουν συμφωνία για την προσθήκη 400.000 βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή τους για το μήνα Νοέμβριο.

Σε υψηλό τριετίας οι τιμές του Brent

Οι τιμές του πετρελαίου Brent καταγράφηκαν χθες, Πέμπτη, στα 78,52 δολάρια το βαρέλι, πλησιάζοντας σχεδόν το υψηλότερο επίπεδο τριετίας, με τη μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ να βρίσκεται περίπου ένα δολάριο υψηλότερα από την τιμή που είχε πριν από ένα χρόνο.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η απειλή του πληθωρισμού σε σειρά καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών απειλούν να υπονομεύσουν την οικονομική ανάκαμψη, που αποτελεί ουσιαστική πολιτική και οικονομική προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ