Καλές πρακτικές αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού
Online παραδείγματα από όλη την Ευρώπη

Καλές πρακτικές αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού

Παραδείγματα από όλη την Ευρώπη αλλά και ελληνικές πρωτοβουλίες, όπως τα δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία και οι online κινηματογραφικές παραγωγές, μέσω του DigitalSolidarityGR καθώς επίσης το εθελοντικό πρόγραμμα του υπ. Υγείας που απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως γιατροί και νοσηλευτές στο εθνικό σύστημα υγείας, περιλαμβάνονται στην online πλατφόρμα "Αντιμετωπίζοντας την Κρίση”.

Είναι μια διεθνής πρωτοβουλία, προιόν συνεργασίας του Ινστιτούτου Καινοτομίας στην Πολιτική με την Act.Now, που παρουσιάζει καινοτόμα μέτρα και έργα από την πολιτική, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία πολιτών, τα οποία συμβάλλουν στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων που προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού.

Στην πράξη μέσω από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, επιχειρείται να προταθούν λύσεις σε προβλήματα που αφορούν τις αλλαγές στην καθημερινότητά μας, οπως σχετικά με την παροχή τροφίμων και φαρμάκων στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σε ανθρώπους που ζουν μόνοι, υποστήριξη σε επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο με την τεχνολογία γραφείου στο σπίτι, συμβουλές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κοκ

"Οι πολιτικοί και η κοινωνία πολιτών στην Ευρώπη αναζητούν τώρα λύσεις σε καθήκοντα που δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ πριν - από εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά στο σπίτι, την υποστήριξη προγραμμάτων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, τη διαδικτυακή οργάνωση μεγάλων ομάδων. Κάποιοι έχουν ήδη βρει επιτυχημένες λύσεις που μπορεί να χρησιμεύσουν ως μοντέλο για άλλους. Με το πανευρωπαϊκό μας δίκτυο, συγκεντρώνουμε αυτές τις καλές πρακτικές και τις προσφέρουμε ελεύθερα διαδικτυακά», λέει ο Edward Strasser, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Καινοτομίας στην Πολιτική.

Αντίστοιχα, η Patricia Kahane, Ιδρύτρια της οργάνωσης Act.Now, επισημαίνει ότι οι δήμαρχοι, πρέπει να υποστηριχθούν τώρα, δεδομένου ότι οι δήμοι φέρουν επί του παρόντος το κύριο βάρος της ευθύνης. Καλούμε όλους να μοιραστούν τις πρωτοβουλίες τους που ήδη λειτουργούν. Θα φροντίσουμε ώστε αυτές οι επείγουσες λύσεις να γίνουν γρήγορα γνωστές όπου είναι απαραίτητο."

Στην πλατφόρμα ήδη βρίσκονται και τρεις ελληνικές πρωτοβουλίες: Οι πρωτοβουλίες DigitalSolidarityGR και Γίνε Εθελοντής για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και η αυτο-οργανωμένη πρωτοβουλία πολιτών «Μένουμε Μαζί».

Σχετικά με το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική

Το Ινστιτούτο Καινοτομίας στην Πολιτική είναι ένας πανευρωπαϊκός οργανισμός με γραφεία στη Βιέννη και το Βερολίνο και συνεργάτες στο Βέλγιο, Βουλγαρία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Λιθουανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Η αποστολή του Ινστιτούτου είναι να βελτιώσει το πολιτικό έργο στην Ευρώπη επιβραβεύοντας και υποστηρίζοντας θαρραλέους και δημιουργικούς πολιτικούς που καινοτομούν και επιτυγχάνουν συγκεκριμένα αποτελέσματα - ανεξαρτήτως της συμμετοχής τους σε κάποιο κόμμα και του πολιτικού επιπέδου στο οποίο δραστηριοποιούνται. Το Ινστιτούτο εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον Δημήτρη Ρούλια, Διευθύνοντα Εταίρο της εταιρείας Eπικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Out of the Box.

Σχετικά με το Act.Now

Το Act.Now είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που ενισχύει την κοινωνική συνοχή στις κοινότητες, τις πόλεις και τις περιφέρειες. Το Act.Now συμβάλλει στη δημιουργία εθνικών και διεθνών δικτύων για τους Δημάρχους και τους τοπικούς ηγέτες, πρωτοβουλίες της κοινωνίας πολιτών, ΜΚΟ, θεσμικά όργανα, δημόσιους οργανισμούς, εμπειρογνώμονες και νέους. Η πολυπεριφερειακή γεωγραφική εστίαση των δραστηριοτήτων βρίσκεται στην Ευρώπη, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή.