Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε όλη την επικράτεια

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε όλη την επικράτεια

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο όλης της επικράτειας έχει προκαλέσει η έλευση της κακοκαιρίας «Μπάλλος», που πλήττει από τις πρώτες πρωινές ώρες τη χώρα. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Κέρκυρα, ενώ αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης στις επόμενες ώρες. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή για την διαχείριση των ζητημάτων που προκύπτουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, κατά το υπόλοιπο της Πέμπτης 14/10 και έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.

Κατολισθήσεις και προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Κρήτης

Περιοχές στο νότιο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου έχει πλήξει το κύμα κακοκαιρίας που κάνει από νωρίς το πρωί αισθητή την παρουσία του και στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, σε οικισμούς των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδος οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία, όπως στο δρόμο από το Αρκαλοχώρι προς τη Βιάνο στο ύψος της γέφυρας Ινίου, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς τον Αχεντριά, το δρόμο από Βαγιωνιά προς Λέντα ενώ τεράστιοι όγκοι νερού -όπως είπε ο κ. Συριγωνάκης- κατεβάζουν φερτά υλικά από τα βουνά στην περιοχή των Καμαρών όπου βρίσκονται μηχανήματα για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Νωρίτερα πρόβλημα υπήρξε στο δρόμο προς Αχεντριά το οποίο αντιμετωπίστηκε τελικά, ενώ αυτή την ώρα μηχανήματα εργάζονται για την απομάκρυνση υλικών από το οδικό δίκτυο στην περιοχή της Μάρθας του Δήμου Βιάνου.

«Προς το παρόν όλα είναι υπό έλεγχο, υπάρχει επαγρύπνηση και συντονισμός των υπηρεσιών και των δήμων» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου ο οποίος τόνισε ότι σε επαγρύπνηση θα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και αύριο.

Στις ίδιες περιοχές καταγράφηκε νωρίτερα και χαλαζόπτωση, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη, έχει προκαλέσει προβλήματα σε ελαιοκαλλιέργειες, λίγο πριν από την έναρξη της συλλογής ελαιοκάρπου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι προσεκτικοί.

Πλημμυρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις και ακυρώσεις πτήσεων στην Κέρκυρα

Πλημμυρικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, περιμετρικά και στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας έχει προκαλέσει η επέλαση του «Μπάλλου», που πλήττει τις τελευταίες ώρες το νησί των Φαιάκων.

Ο όγκος του νερού και η χαμηλή ορατότητα, παρέσυραν ΙΧ αυτοκίνητο που έπεσε σε τάφρο στην περιοχή Τρία Γεφύρια, έξω από την πόλη, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν οι επιβάτες του.

Σε ποτάμια έχουν μετατραπεί από την έντονη βροχόπτωση πολλοί δρόμοι του επαρχιακού, αλλά και εθνικού δικτύου της Κέρκυρας που κατάφεραν να διακόψουν την οδική κυκλοφορία.

Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Αστυνομίας Κέρκυρας «λόγω των υφιστάμενων καιρικών συνθηκών και κατολισθήσεων που έχουν προκληθεί, έχει διακοπεί πριν από λίγο η κυκλοφορία οχημάτων και στην επαρχιακή οδό Αγίων Δέκα προς Σταυρό, ενώ νωρίτερα είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην Εθνική οδό Γύρου Αχιλλείου και Επαρχιακή Οδό Κέρκυρας - Λευκίμμης, από την περιοχή Πέραμα ως την περιοχή Μπενίτσες.

Η κυκλοφορία διεξάγεται με εκτροπές οχημάτων στην περιοχή Βρυώνη για όσους κατευθύνονται προς νότια Κέρκυρα και στη Μεσογγή για όσους κινούνται προς την κεντρική Κέρκυρα». Προβλήματα στο περιφερειακό οδικό δίκτυο σημειώνονται και στην περιοχή Κυνοπιαστών στη Μέση Κέρκυρα.

Σε όλα τα «επικίνδυνα» σημεία του οδικού δικτύου έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα από την Τροχαία, ενώ από την Πολιτική Προστασία συνιστάται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες των αστυνομικών.

Την ίδια ώρα κατάρρευσε τμήμα τοιχίου που περικλείει τον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο, στην καρδιά της πόλης, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί, καθώς το γήπεδο ήταν άδειο.

Οι ισχυροί νοτιάδες που πνέουν στο νησί κατάφεραν να ξεριζώσουν δέντρο του οποίου η πτώση προκάλεσε προβλήματα στο περιφερειακό οδικό δίκτυο στην περιοχή Αγίας Αικατερίνης στη Μέση Κέρκυρα.

Την ίδια ώρα σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας».

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος «τις τελευταίες δύο ώρες δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο νησί επτά αεροπλάνα που έρχονταν από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από Αγγλία, Ιταλία και Ιρλανδία». Τα τέσσερα προσγειώθηκαν στην Αθήνα, δύο στην Πρέβεζα και ένα στο Μπράρι της Ιταλίας.

Όσον αφορά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Λιμεναρχείου Κέρκυρας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, θα εκτελούνται, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα, μόνο τα δρομολόγια με πλοία κλειστού τύπου.

Εξάλλου χθες το βράδυ το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας απέστειλε στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών της Κέρκυρας προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα συνιστώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας.

Καταστροφές στη Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη είναι βροχοπτώσεις σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και μπορεί να μην υπάρχουν μεγάλα προβλήματα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μπάμπη Στεργιάδη, ωστόσο σημειώνεται έντονη κίνηση στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στεργιάδης, «αρχίζουν τα ρέματα να φουσκώνουν στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Πιερίας, εκεί όπου υπήρξαν προβλήματα και προχθές από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας». Για τον λόγο αυτό, καθ' οδόν βρίσκονται μηχανήματα της πολιτικής προστασίας για τις περιοχές των Δήμων Θερμαϊκού, Βόλβης, Δέλτα και Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνης και Δίου Ολύμπου στην Πιερία, και Κασσάνδρας και Βαρβάρας στη Χαλκιδική. «Πιο ψηλά στους νομούς Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών σημειώνεται βροχόπτωση αλλά προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο πρόβλημα», προσθέτει.

Στο μεταξύ, υπήρξε ήδη επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα για το ενδεχόμενο να κηρυχθούν κάποιες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί, ενώ ενημερώθηκαν όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική από το μεσημέρι της Πέμπτης 14/10 έως το μεσημέρι της Παρασκευής 15/10 ενώ υπάρχει και πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Τρίκαλα: Χιόνισε στα ορεινά - Καταπτώσεις βράχων από την κακοκαιρία


 

Το πρώτο χιόνι έπεσε σήμερα στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, σε υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακοκαιρία «Μπάλλος» δεν έχει δημιουργήσει -μέχρι στιγμής- προβλήματα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων όσον αφορά τη στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής, εκτός από καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό επαρχιακό δίκτυο, που αντιμετωπίζονται από μηχανήματα της ΠΕ Τρικάλων.

Λευκό σκηνικό στη Φλώρινα


 

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» από τα ξημερώματα πολλές περιοχές στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα σε υψόμετρο πάνω από 1100 μέτρα.

Στη γραφική κοινότητα του Νυμφαίου χιονίζει από τις επτά το πρωί, με το χιόνι να έχει φτάσει τα 15 εκατοστά, δημιουργώντας μια εντελώς χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Ελαφριά χιονόπτωση επικρατεί αυτή την ώρα στην ορεινή διάβαση της Βίγλας στο Χιονοδρομικό κέντρο της Φλώρινας, ενώ στα λευκά είναι η Κοτύλη και πολλά ορεινά στην περιοχή του Γράμμου.

Η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο στις παραπάνω περιοχές γίνεται με ελαστικά χιονιού, ενώ την ίδια ώρα σε όλα τα πεδινά στη δυτική Μακεδονία επικρατούν βροχοπτώσεις.

Πρόγνωση για αύριο Παρασκευή
 

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, στα βόρεια προβλέπονται ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ στα ορεινά της Ηπείρου, της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας θα σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ριπαίους ισχυρούς ανέμους. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά και αργότερα στην Κρήτη θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.

Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και στα πελάγη 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν στα δυτικά βαθμιαία σε βόρειους 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία στα κεντρικά και τα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 17 με 20 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.