Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ενεργοποιήθηκε το 112 - Ισχυρές χιονοπτώσεις και τη Δευτέρα

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Ενεργοποιήθηκε το 112 - Ισχυρές χιονοπτώσεις και τη Δευτέρα

Συνεχίζεται και σήμερα Κυριακή η επέλαση της κακοκαιρίας "Ελπίς" με χιονοπτώσεις, βροχές και τσουχτερό κρύο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. 

Ήδη μάλιστα τα πρώτα χιόνια έπεσαν στην Αττική και συγκεκριμένα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, την Πεντέλη και την Πάρνηθα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, σε αρκετές περιοχές της χώρας το θερμόμετρο κατέγραψε αρνητικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ο υδράργυρος έπεσε στους -10,4 βαθμούς Κελσίου στο Νέο Καύκασο Φλώρινας, στους -10 στο Περτούλι Τρικάλων, στους -9,7 στον ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας, στους -9,4 στο Μέτσοβο, στους -9 στη Βλάστη Κοζάνης, στους -8,8 στην Κλεισούρα Καστοριάς, στους -8,6 στη Φλώρινα και στους -8,4 στο Νευροκόπι. 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν θέσει σε συναγερμό τις τοπικές αρχές, ακόμα και στις Κυκλάδες.

Ενεργοποιήθηκε το 112 – Προειδοποίηση για επικίνδυνες χιονοπτώσεις

Έκτακτο μήνυμα από το 112 ενεργοποίησε την Κυριακή η Πολιτική Προστασία, προειδοποιώντας για επικίνδυνες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο, ενώ συστήνει να αποφευχθούν  οι άσκοπες μετακινήσεις. Το μήνυμα εστάλη στα βόρεια προάστια της Αττικής και στο Αλιβέρι.

Κλειστά τα σχολεία στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, Δευτέρα και Τρίτη 

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς» σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής. Ειδικότερα, δεν θα λειτουργήσουν βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη την Αττική.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μετά από διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τους αντιπεριφερειάρχες, τους δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΣ» και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών προχώρησε στην απόφαση, για προληπτικούς λόγους και την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών, της διακοπής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική το επόμενο διήμερο 24 και 25 Ιανουαρίου 2022.

Δωδεκάνησα

 Επίσης, κλειστά θα είναι τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία στα νησιά της Δωδεκανήσου λόγω των αναμενόμενων κακών καιρικών συνθηκών.

Πριν από λίγο εκδόθηκαν αποφάσεις από τους δημάρχους οι οποίες αφορούν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Εύβοια, Βοιωτία και Φθιώτιδα

Σε αρκετά χωριά της κεντρικής και της νότιας Εύβοιας το κύμα της κακοκαιρίας κάνει αισθητή την παρουσία του. Πρόκειται κυρίως για ορεινά χωριά όπου το χιόνι τις τελευταίες ώρες έχει ξεπεράσει τους 10-20 πόντους, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων εκεί αναμένεται να εξελιχθεί φαινόμενο τις επόμενες ημέρες.

Σε χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου αλλά και σε χωριά του Δήμου Καρύστου τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα και μάλιστα χιονίζει ασταμάτητα τις τελευταίες ώρες, ενώ τα μηχανήματα των δήμων και της περιφέρειας καταβάλουν προσπάθεια για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι χιονοπτώσεις συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους από την πλευρά του Αιγαίου, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία εκτός από τους Δήμους Καρύστου, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου σχετικές αποφάσεις εξέδωσαν και οι Δήμοι Λίμνης- Μαντουδίου - Αγίας Άννας και Χαλκιδέων σύμφωνα με τις οποίες θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αύριο Δευτέρα και την Τρίτη.

Επίσης με απόφαση της και η δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα αναστέλλει τη λειτουργία στους παιδικούς σταθμούς και τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές υποδομές του δήμου, ενώ αναμένονται αποφάσεις και από τους υπόλοιπους δημάρχους.

Στη Φθιώτιδα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Θανάση Καρακάντζα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία αύριο Δευτέρα και την Τρίτη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και του παγετού.

Παράλληλα με απόφαση του ο δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος αναστέλλει τη λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου και των υπολοίπων υποδομών για το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης.

Στη Βοιωτία ήδη ανακοινώθηκε το κλείσιμο των σχολείων στους Δήμους Λιβαδειάς και Αλιάρτου-Θεσπιέων όπως και στον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας, ενώ είναι θέμα χρόνου η έκδοση σχετικών αποφάσεων και από τους υπόλοιπους δήμους, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ηράκλειο

Με απόφαση του δήμου Ηρακλείου τα σχολεία αύριο Δευτέρα 24 Ιανουαρίου θα παραμείνουν κλειστά, ενώ με δεδομένη την πρόβλεψη της ΕΜΥ για συνέχεια των καιρικών φαινομένων, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί αύριο, οπότε και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση για τη λειτουργία των σχολείων τις επόμενες ημέρες. Ο αντιπεριφερειαρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης επανέλαβε την έκκληση για αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, που λόγω της χιονόπτωσης και της ολισθηρότητας των δρόμων δημιουργούν κίνδυνο για τους οδηγούς και τους επιβάτες ΙΧ.

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Κλειστά σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα και την Τρίτη 25 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία.

Η απόφαση λήφθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή δεδομένων των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να επικρατήσουν το προσεχές διήμερο σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τις προγνώσεις της ΕΜΥ και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

Κλειστοί θα παραμείνουν για το ίδιο διάστημα και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Χανίων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας η χιονόπτωση έχει αρχίσει από το πρωί σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των Χανίων. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ήδη επικρατούν συνιστούν απειλή για τις μετακινήσεις μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών προς και από τις σχολικές μονάδες ενώ καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων λόγω πανδημίας.

Σε περίπτωση ανάγκης παράτασης του μέτρου θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022.

Στην ίδια ανακοίνωση εφιστάται η προσοχή όσων μετακινούνται στο οδικό δίκτυο της ΠΕ Χανίων, δεδομένου ότι το καιρικό φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγή των συνθηκών σε πολύ λίγο χρόνο και οι οδηγοί ενδέχεται ξαφνικά να βρεθούν αντιμέτωποι με συνθήκες παγετού, έντονης χιονόπτωσης ή χαλαζόπτωσης, καθώς και κατολισθήσεις πρανών. Συνιστάται επίσης να πραγματοποιούνται μόνο οι αναγκαίες μετακινήσεις με χαμηλή ταχύτητα και αυξημένη προσοχή.

Πώς θα συνεχιστεί η κακοκαιρία 

 Τη Δευτέρα αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια νησιωτικά τμήματα του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, αλλά και τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής. Οι χιονοπτώσεις αυτές γρήγορα θα επεκταθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα έως τις μεσημβρινές ώρες και αναμένεται να είναι τοπικά ισχυρές κυρίως στη Μαγνησία, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες.

      Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά ισχυρός παγετός, ενώ τοπικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

      Η θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα, θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -13 έως 3, στην Ήπειρο από -13 έως 4 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 1, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -12 έως 5, στα νησιά του Ιονίου από -2 έως 5 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -3 έως 2 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

      Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 8 Μποφόρ στο Αιγαίο και έως 7 Μποφόρ στο Ιόνιο.

      Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές και ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια του νομού. Γρήγορα ο καιρός έως τις μεσημβρινές ώρες θα επιδεινωθεί και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις έως και τα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βόρειοι με εντάσεις έως 5-6 Μποφόρ και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 1 βαθμούς.

Τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόγνωσης) για την Αττική και για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα το μεσημέρι – απόγευμα έως την Τρίτη το μεσημέρι – απόγευμα, είναι τα ακόλουθα:

Πιθανότητες χιονόπτωσης:

– Στην κεντρο-βόρεια Αττική : 99%
– Στη νότια Αττική : 90%

Πιθανότητες χιονόστρωσης άνω των 2 cm:

– Από τα βόρεια προάστια και βορειότερα: 99%
– Στο κέντρο της Αθήνας: 85%
– Στα νότια προάστια: 55-60%
– Στο νότιο άκρο της Αττικής (Σούνιο, Λαύριο, κλπ): 35-40%

Επίσης, στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας αλλά και στην Κεντρική Εύβοια θα δημιουργηθούν απ’ ότι φαίνεται πολλά προβλήματα μιας και οι χιονοστρώσεις εκεί μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30-40 cm τουλάχιστον.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 3 Μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.