Κ. Γκοσν: Ο πρώην CEO της Nissan εκπαιδεύει στελέχη επιχειρήσεων στον δοκιμαζόμενο Λίβανο

Κ. Γκοσν: Ο πρώην CEO της Nissan εκπαιδεύει στελέχη επιχειρήσεων στον δοκιμαζόμενο Λίβανο

Ο Κάρλος Γκοσν, πρώην επικεφαλής της Nissan και της Renault ο οποίος δραπέτευσε από την Ιαπωνία όπου επρόκειτο να δικαστεί, ξεκινά ένα πανεπιστημιακό πρόγραμμα διοίκησης και επιχειρήσεων στον Λίβανο, μια χώρα βυθισμένη σε βαθιά κρίση ύστερα από έτη κακής διακυβέρνησης, κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.

Εννέα μήνες μετά τη δραματική απόδρασή του από το Τόκιο στη Βηρυτό, το υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος, λιβανέζικης και γαλλικής καταγωγής, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αναδιαρθρώσει τη σχολή επιχειρήσεων στο Université Saint-Esprit de Kaslik (USEK), ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στα βόρεια της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

Ο Γκοσν - στον οποίο πιστώνεται η αναβίωση της ιαπωνικής και της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας πριν ο ίδιος να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για οικονομικές ατασθαλίες, τις οποίες αρνείται - σχεδιάζει μεταξύ άλλων να εκπαιδεύσει υψηλόβαθμα στελέχη και να βοηθήσει νεοφυείς εταιρίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Εγκαταλείποντας την Ιαπωνία, ο Γκοσν βρήκε καταφύγιο στο πατρικό του σπίτι, στον Λίβανο, όπου η οικονομία καταρρέει υπό το βάρος των χρεών που συσσωρεύτηκαν κατά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990. Η καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου ήρθε να επιτείνει τα προβλήματα του Λιβάνου.

«Προφανώς δεν με ενδιαφέρει η πολιτική αλλά θα αφιερώσω χρόνο και κόπο για να στηρίξω τον Λίβανο κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο", δήλωσε στο Reuters το σαββατοκύριακο, ενόψει της σημερινής επίσημης έναρξης του πανεπιστημιακού προγράμματος και της σχετικής συνέντευξης Τύπου.

«Πρόκειται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, απασχόλησης και επιχειρηματιών, ώστε να μπορέσει η κοινωνία να αναλάβει τον ρόλο της στην ανοικοδόμηση της χώρας», δήλωσε ο Γκοσν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο USEK.

Αντλώντας από την εμπειρία του, το πρόγραμμα θα εστιάζει στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στο πώς να «γίνεται κανείς απαραίτητος» σε μια εταιρεία.

Ο Γκοσν ανακοίνωσε ότι αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη από όλο τον κόσμο έχουν συμφωνήσει να δώσουν δωρεάν μαθήματα. Ανάμεσά τους ο διευθύνων σύμβουλος της Jaguar και της Land Rover Τιερί Μπολορέ και ο πρώην αντιπρόεδρος της Goldman Sachs Κεν Κέρτις.