Κ. Χατζηδάκης: Άνοιξε το «Εξοικονομώ–Αυτονομώ» – Στόχος να καλυφθούν 60.000 περιπτώσεις

Κ. Χατζηδάκης: Άνοιξε το «Εξοικονομώ–Αυτονομώ» – Στόχος να καλυφθούν 60.000 περιπτώσεις

Άνοιξε σήμερα Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στις 10:00 η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ–Αυτονομώ» σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι αιτήσεις σήμερα θα γίνονται για κτίρια στις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

«Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αυτό. Είναι το πιο λαϊκό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ» είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Στόχος μας είναι να βγαίνει κάθε χρόνο ένα αντίστοιχο πρόγραμμα που να καλύπτει περίπου 60.000 περιπτώσεις είπε ο υπουργός. Το κράτος καλύπτει από το 65% έως το 85% της δαπάνης (έως 95% στις λιγνιτικές περιοχές) ενώ τα νοικοκυριά θα έχουν μεγάλα οφέλη και στην μείωση της ετήσιας δαπάνης τους.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» έχει δύο δικλείδες ασφαλείας: Τους ενεργειακούς επιθεωρητές και φωτογραφία του κτιρίου πριν, φωτογραφία μετά, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα δαπανήθηκαν σωστά.

Σχετικά με τον νέο χωροταξικό νόμο 4759/2020 ο υπουργός ανέφερε ότι παρεμβαίνει και στα διατηρητέα κτίρια μέσω μια ψηφιακής τράπεζας γης η οποία μέσω ενός μηχανισμού μεταφοράς συντελεστή δόμησης θα ενισχύει τους ιδιοκτήτες διατηρητέων.

Στις παρεμβάσεις που κάνουμε είναι και η απλοποίηση της έκδοσης οικοδομικών αδειών. Δημιουργούμε μια Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης στο υπουργείο για να αντιμετωπίζει τα μεγάλα projects αλλά και τις περιπτώσεις μεγάλων καθυστερήσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια και αναφέρθηκε στους τρεις μηχανισμούς που υπάρχουν για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.

Σχετικά με την Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη ο υπουργός επισήμανε ότι: «Το πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια ήταν περίπου 400 με 500 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα που «τρέχουμε» εμείς για την απολιγνιτοποίηση είναι 5 δις. δηλαδή 10πλάσιο και θα φροντίσουμε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα, θα δοθούν ειδικά επενδυτικά κίνητρα για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ενώ ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα 107 εκατ. ειδικά για τους ανέργους των περιοχών αυτών».