Κ. Χατζηδάκης: Άμεση προσωρινή σύνταξη για όσους έχουν κάνει αίτηση

Κ. Χατζηδάκης: Άμεση προσωρινή σύνταξη για όσους έχουν κάνει αίτηση

Στην εξαγγελία ότι «όσοι έχουν υποβάλει αίτημα για σύνταξη και είναι πάνω από 62 ετών θα τους δοθεί προσωρινή σύνταξη η οποία θα είναι αντίστοιχη της εθνικής σύνταξης με βάσει τα χρονιά που έχουν δουλέψει», καθώς τα αναδρομικά που δικαιούνται,  προέβη σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι, πέρα από αυτό το ποσό Εθνικής Σύνταξης- που ανέρχεται σε 384 ευρώ -  για όσους εκκρεμεί η έκδοση της σύνταξης, οι συνταξιούχοι θα πάρουν και αναδρομικά ανάλογα με το χρόνο αναμονής τους από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον Ant1 διευκρίνισε ότι στα 20 χρόνια ασφάλισης η εθνική σύνταξη είναι 384 ευρώ, επισημαίνοντας ότι, εάν ο e-ΕΦΚΑ οφείλει αναδρομικά π.χ. 10 μήνες από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, ο δικαιούχος θα λάβει και αναδρομικά 3.840 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για την επιτάχυνση της έκδοσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά και από τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 2020 αυξήθηκε κατά 31% ο αριθμός των συντάξεων που εκδόθηκαν σε σχέση με το 2019.

Επίσης, όπως συμπλήρωσε, προχωράει τμηματικά η απονομή των συντάξεων, μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», με ψηφιακό τρόπο, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ. «Την προηγούμενη χρονιά, πραγματοποιήθηκαν 1,7 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές με πολίτες» σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι δημιουργήθηκε μία ομάδα έργου με επικεφαλής έναν project manager, που σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας και τα συναρμόδια υπουργεία, θα προτείνουν και θα επεξεργαστούν όλα τα αναγκαία μέτρα - νομοθετικού, διοικητικού χαρακτήρα ή ακόμα και σε λειτουργικό επίπεδο - και όσες παρεμβάσεις χρειαστούν.

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού, ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι «να ανακουφίσουμε αμέσως τον κόσμο».

Ο κ. Χατζηδάκης, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση και ο προηγούμενος υπουργός κινήθηκαν ταχύτατα και έχουν υιοθετηθεί προγράμματα για την στήριξη των επιχειρήσεων και τον εργαζομένων», επισημαίνοντας ότι η δαπάνη για αυτά τα προγράμματα είναι 3,5 δις ευρώ.

«Οι πάντες αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έδρασε αμέσως και η ανεργία παρέμεινε στις τάξεις του 16 % περίπου», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε πως «είμαστε σε άγνωστο πεδίο λόγω της πανδημίας, βλέπουμε τι γίνεται και στις άλλες χώρες».

Παράλληλα, ανέφερε πως καταρτίζεται ένα κυβερνητικό σχέδιο για την εποχή μετά την «αποσωλήνωση» της οικονομίας «για να προχωρήσουμε χωρίς προβλήματα το μέγιστο δυνατόν», είπε, τονίζοντας πως «θα δώσουμε έμφαση στα προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ ώστε να ωφεληθούν οι εργαζόμενοι», ενώ όπως ανέφερε θα δοθεί και έμφαση στα ψηφιακά προγράμματα.