Ισραήλ: Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας - Παραμένει πρωθυπουργός ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας - Παραμένει πρωθυπουργός ο Νετανιάχου

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, αφού ο Μπένι Γκαντς ο οποίος είχε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης φαίνεται να συμφώνησε με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ο Γκαντς αρχηγός του κόμματος Μπλε - Άσπρο, του δεύτερου σε κοινοβουλευτική ισχύ, ήρθε σε συμφωνία με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκειμένου ο τελευταίος να παραμείνει για τουλάχιστον 18 μήνες πρωθυπουργός της χώρας.

«O Γκαντς εξελέγη προσωρινός πρόεδρος της Βουλής και όταν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα παραιτηθεί για να αναλάβει είτε Υπουργός Άμυνας είτε Εξωτερικών» αναφέρει η εφημερίδα Times of Israel. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα στο τέλος του 2021, ο Νετανιάχου θα παραδώσει την πρωθυπουργία στον Γκαντς.

Η απόφαση του πρώην αρχηγού του στρατού της χώρας να συμφωνήσει με τον Νετανιάχου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον κεντροαριστερό συνασπισμό, με πρώτο τον Γιαίρ Λάπιντ, ο οποίος δεν θα μετέχει στην νέα κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές της 3ης Μαρτίου τις τρίτες σε διάστημα 14 μηνών, το κόμμα του Νετανιάχου ήρθε μεν πρώτο με 36 έδρες και συνολικά 58 ως συνασπισμός, αλλά χρειάζοταν τρεις ακόμα έδρες για την πλειοψηφία στη Βουλή.