Ιράν: Δεν χρειαζόμαστε τη διαμεσολάβηση Μακρόν για τα πυρηνικά

Ιράν: Δεν χρειαζόμαστε τη διαμεσολάβηση Μακρόν για τα πυρηνικά

Η Τεχεράνη διατύπωσε σήμερα τη θέση ότι δεν είναι απαραίτητη μια μεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ανάμεσα στο Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν έχει ανάγκη έναν μεσολαβητή» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε συνέντευξη Τύπου χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ονομαστικά στον πρόεδρο Μακρόν.

«Όταν ένα κείμενο είναι γραμμένο με τέτοια ακρίβεια και σε τέτοια έκταση, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανάγκη να ξανασυζητηθεί. Όλα είναι γραμμένα σε περισσότερες από 150 σελίδες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, χθες, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως μόνο το Ιράν έχει «το δικαίωμα να ορίσει τους όρους της συνέχισης» της συμφωνίας, και όχι η Ουάσινγκτον ή τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας που, όπως είπε, «παραβίασαν όλες τις δεσμεύσεις τους».

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει την Πέμπτη πως επιθυμεί να «υποστηρίξει κάθε αμερικανική πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση ενός απαιτητικού διαλόγου» με το Ιράν για την πυρηνική συμφωνία, προτείνοντας τον εαυτό του ως «έναν παράγοντα διευκόλυνσης» στις συνομιλίες.

Ο κ. Μακρόν εκτίμησε επιπλέον ότι η Τεχεράνη «είναι πολύ πιο κοντά στην απόκτηση ατομικής βόμβας από ό,τι πριν από την υπογραφή» της συμφωνίας και «θα πρέπει να διευθετήσουμε επίσης το θέμα των βαλλιστικών πυραύλων»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε αποσύρει μονομερώς την Ουάσινγκτον από τη συνθήκη που επιτεύχθηκε στο 2015 στη Βιέννη, επαναφέροντας βαριές κυρώσεις που βύθισαν το Ιράν σε μεγάλη ύφεση και του στέρησαν την οικονομική ανάκαμψη την οποία ανάμενε από τη συμφωνία.

Ωστόσο, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να επανέλθει στη συμφωνία της Βιέννης, αλλά έθεσε ως προϋπόθεση για μια τέτοια απόφαση να επιστρέψει προηγουμένως το Ιράν στην αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεών του, από τις οποίες άρχισε να αποχωρεί ως ανταπάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη ζητεί να αρθούν προηγουμένως οι κυρώσεις και η Ουάσινγκτον να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της.