8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Μετάλλαξη Όμικρον: Ήπια τα συμπτώματα, αποτελεσματικά τα εμβόλια με βάση τις πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ήπια τα συμπτώματα, αποτελεσματικά τα εμβόλια με βάση τις πρώτες ενδείξεις, σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Φωτογραφία Αρχείου
Shutterstock

Τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν κατά πάσα πιθανότητα τον ασθενή από σοβαρή νόσηση απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον, ενώ τα συμπτώματα όσων έχουν ήδη ασθενήσει χαρακτηρίζονται «ήπια». Αυτό επισημαίνει αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που εμφανίζεται καθησυχαστικός σχετικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού, τονίζοντας ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι τα υφιστάμενα εμβόλια μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Οι δηλώσεις της επικεφαλής επιστήμονα του Π.Ο.Υ., Σούμια Σουαμιναθάν, ταυτίζονται, ενώ οι υγειονομικές αρχές της Μποτσουάνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε η συγκεκριμένη μετάλλαξη, φαίνεται να μεταφέρουν μια αντίστοιχη εικόνα.

Η Πάμελα Σμιθ-Λόρενς, ασκούσα χρέη διευθύντριας υγείας στο υπουργείο Υγείας και Ευεξίας, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters πως η πλειονότητα των 19 ανθρώπων που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ήδη αρνητικοί.

Ενώ 16 άνθρωποι ήταν ασυμπτωματικοί, οι υπόλοιποι τρεις είχαν «πολύ, πολύ ήπια» συμπτώματα, είπε.

Η Μποτσουάνα δήλωσε την Παρασκευή ότι ερευνά μεταλλάξεις του κορονοϊού που βρέθηκαν σε τέσσερις ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στη χώρα σε διπλωματική αποστολή. Από τότε η χώρα ανέφερε άλλα 15 περιστατικά μόλυνσης με τη νέα παραλλαγή, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να ανέλθει στα 19.

Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη πού εμφανίστηκε για πρώτη φορά η Όμικρον, στις 25 Νοεμβρίου η Νότια Αφρική, και μία ημέρα αργότερα η Μποτσούνα, ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή οι μεταλλάξεις της οποίας ήταν διαφορετικές από την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα.

Η ανακοίνωση προκάλεσε περιορισμούς στα ταξίδια στην περιοχή του νότιου τμήματος της Αφρικής από πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, μια απόφαση την οποία επέκριναν τόσο η Νότια Αφρική όσο και η Μποτσουάνα.

Οι τέσσερις ξένοι υπήκοοι, ηλικίας από 30 έως 65 ετών, που είχαν φθάσει στην Μποτσουάνα στις 7 Νοεμβρίου, βρέθηκαν θετικοί στις 11 Νοεμβρίου και μια περαιτέρω έρευνα των δειγμάτων τους έδειξε νέες μεταλλάξεις στις 22 Νοεμβρίου, δήλωσε η Σμιθ-Λόρενς, η οποία πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ανέβασε τα δεδομένα στη διεθνή βάση δεδομένων την ίδια ημέρα.

«Δυστυχώς... το δάχτυλο δείχνει τώρα την Μποτσουάνα, για να πουν ότι [η παραλλαγή] προήλθε από την Μποτσουάνα, ή ότι είναι μια παραλλαγή της Μποτσουάνας, το οποίο νομίζω πως είναι πολύ άδικο και αχρείαστο αυτή την ώρα», είπε και πρόσθεσε πως 14 από τους 19 ανθρώπους που εντοπίστηκαν μέχρι τώρα με την παραλλαγή ήταν ξένοι υπήκοοι.

Αρνήθηκε να πει ποιες είναι οι εθνικότητες των ανθρώπων αυτών ή από πού είχαν έρθει.

Η αξιωματούχος είπε πως μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πει πιο ξεκάθαρα αν η Όμικρον είναι πιο μολυσματική από τις προκατόχους της ή όχι.