Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Brexit

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με το επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών να εστιάζει στις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία του Brexit.

Χτες, Πέμπτη, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε «σοβαρή κατάσταση» και μια συμφωνία δεν είναι πιθανή, εκτός και εάν η Ε.Ε. εμφανιστεί πρόθυμη να αλλάξει την στάση της στο θέμα της αλιείας.

Σε αυτό το κλίμα, o πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 50 σημειώνει μικρά κέρδη της τάξης του 0,2% και κινείται στις 398,08 μονάδες, με τον κλάδο των εταιρειών αναψυχής να υποχωρεί κατά 0,8%, ενώ εκείνος των πρώτων υλών ενισχύεται κατά 0,7%.

Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κινείται στις 13.713 μονάδες, με μια άνοδο της τάξης του 0,3%, ο βρετανικός FTSE 100 είναι στο +0,57% στις 6.587 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο γαλλικός CAC 40 έχει ανέλθει στις 5.562 μονάδες, με μια αύξηση της τάξης του 0,3%.

Στο μέτωπο των δεδομένων, απότομη πτώση έκανε το λιανεμπόριο στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, όταν επιβλήθηκε lockdown τεσσάρων εβδομάδων στην Αγγλία και τα καταστήματα κατέβασαν ρολά. Ο τζίρος υποχώρησε κατά 3,8% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο, όταν είχε επιβληθεί το πρώτο lockdown.

Το πετρέλαιο παραμένει αμετάβλητο με το συμβόλαιο του αργού να είναι στα 48,38 δολάρια το βαρέλι ενώ το συμβόλαιο του Brent υποχωρεί ελαφρά 0,05% στα 51,47 δολάρια. Στα υπόλοιπα εμπορεύματα, ο χρυσός καταγράφει απώλειες  0,24% στα 1885,9 $/ουγκιά

Τέλος, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί οριακά έναντι του δολαρίου, στο $1,2256, ενώ η βρετανική λίρα διατηρείται στο 1,3543 σε σχέση με το δολάριο.