7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

ΗΠΑ: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο

Συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό και τον Σεπτέμβριο η αύξηση του κόστους διαβίωσης στις ΗΠΑ, όπου τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό των εκτιμήσεων, αν και εξαιρουμένων ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας έδειξε μια τάση σταθεροποίησης.

Ειδικότερα, ο ΔΤΚ ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο μετά το +0,3% που είχε καταγράψει τον Αύγουστο, ενώ αντίστοιχα σε ετήσιο επίπεδο οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών εμφάνισαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020 από το +5,3% που είχε προηγηθεί.

Σημειώνεται ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 0,3% σε μηνιαία βάση.

Ωστόσο, ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος δεν προσμετρά τις έντονα ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, κινήθηκε τον Σεπτέμβριο στο +0,2%, εναρμονισμένος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε ετήσια βάση δε, διατηρήθηκε αμετάβλητος στο +4%, όπως και τον Αύγουστο.

Αναφορικά με την ενέργεια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές της βενζίνης ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά επιπλέον 1,2%, φέρνοντας έτσι το ύψος της ετήσιας αύξησης στο 42,6%.

Αντίστοιχα, οι τιμές του κρέατος σημείωσαν αύξηση 3,3% τον περασμένο μήνα και σε ετήσια βάση έχουν ακριβύνει κατά 12,6%.

«Ο πληθωρισμός είναι ισχυρός και είναι λίγο ανησυχητικός, αλλά δεν συνιστά κάτι απροσδόκητο δεδομένου του τι συμβαίνει στην οικονομία, εν μέσω υψηλού κόστους ενέργειας, διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και ελλείψεων στην αγορά εργασίας», σχολιάζει ο Ρικ Μέκλερ, συνεργάτης της Cherry Lane Investments.

Διαβάστε ακόμα: Tα blues του στασιμοπληθωρισμού κυριαρχούν στην ψυχολογία των αγορών