ΗΠΑ: Υπό εξέταση η fast track έγκριση του εμβολίου, δηλώνει ο επικεφαλής της FDA

ΗΠΑ: Υπό εξέταση η fast track έγκριση του εμβολίου, δηλώνει ο επικεφαλής της FDA

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων δήλωσε ότι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιταχύνει την διαδικασία έγκρισης, προκειμένου να διαθέσει το εμβόλιο ενάντια στον Covid-19 το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη του Στίβεν Χαν στην εφημερίδα Financial Times θα μπορούσε να δοθεί μια κατεπείγουσα άδεια πριν από την ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης, εάν "τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων".

"Εναπόκειται στην φαρμακευτική εταιρεία να υποβάλει αίτηση για έγκριση", δήλωσε ο Χαν στους Financial Times. "Αν το κάνουν πριν από το τέλος της τρίτης φάσης, μπορεί να το εγκρίνουμε, μπορεί και όχι. Θα αποφασίσουμε".

Ο Χαν είπε στην εφημερίδα ότι μια ενδεχόμενη έγκριση του εμβολίου υπό την μορφή του κατεπείγοντος δεν θα γινόταν για να ευχαριστήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

"Αυτό είναι επιστήμη, ιατρική, απόφαση δεδομένων" είπε. "Δεν πρόκειται να είναι πολιτική απόφαση."

Οι δηλώσεις του Χαν ερχόνται μια εβδομάδα αφότου δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας έφερνε τον Ντόναλντ Τραμπ να εξετάζει τις διαθέσιμες επιλογές της κυβέρνησης ώστε να προχωρήσει σε μια "επείγουσα έγκριση" του δοκιμαστικού εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Σύμφωνα με την εφημερίδα χωρίς να είναι ακόμα ξεκάθαρο το χρονικό σημείο της κίνησης του προέδρου, αυτή τοποθετείται από πηγές που επικαλείται το μέσο ενημέρωσης, "σίγουρα" πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Το εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μαζί με το εργαστήριο AstraZeneca, θεωρείται ως ένα από τα πλέον υποσχόμενα μεταξύ των σχεδίων που βρίσκονται σε εξέλιξη παγκοσμίως.