ΗΠΑ: Τι έδειξε η «Σούπερ Κυριακή» των δημοσκοπήσεων

ΗΠΑ: Τι έδειξε η «Σούπερ Κυριακή» των δημοσκοπήσεων

Με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα και τις αμερικανικές εκλογές να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δίνουν προβάδισμα στον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος παράλληλα προπορεύεται και σε ορισμένες κρίσιμες πολιτείες.

Η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Wall Street Journal και NBC News δείχνουν τον Μπάιντεν 10 μονάδες μπροστά από τον σημερινό πρόεδρο.

Παράλληλα όμως, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπάιντεν προηγείται και στις λεγόμενες κρίσιμες πολιτείες. Συγκεκριμένα έχει προβάδισμα στις πέντε από τις έξι έρευνες που έγιναν στο Μίσιγκαν, πλησιάζοντας ή ξεπερνώντας το 50% σε τέσσερις από αυτές. Παράλληλα, ο πρώην αντιπρόεδρος ηγείται και των πέντε δημοσκοπήσεων στο Ουισκόνσιν, με προβάδισμα τριών έως έντεκα μονάδων, ενώ μπροστά είναι και στις πέντε από τις έξι σφυγμομετρήσεις στην Πενσυλβάνια. 

Ο Μπάιντεν έχει επίσης προβάδισμα σε δύο ακόμα κρίσιμες πολιτείες, τη Φλόριντα και την Αριζόνα. Στην τελευταία εμφανίζεται μπροστά σε τρεις από τις τέσσερις δημοσκοπήσεις, ενώ στην πρώτη σε τέσσερις από τις έξι. 

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο Τραμπ είναι σε σαφώς χειρότερη θέση από το 2016, χωρίς όμως κανείς να εγγυάται την ήττα του.

Ένα σημαντικό εύρημα των δημοσκοπήσεων είναι ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει υποψήφιος, πέραν των δυο μεγάλων κομμάτων, που να "τραβήξει" έστω και μικρά αλλά σημαντικά ποσοστά ψηφοφόρων, δείγμα -εν πολλοίς- της ακραίας πόλωσης στις ΗΠΑ. Το 2016, λίγες μέρες πριν τις εκλογές η υποψηφιότητα του Γκάρι Τζόνσον με το Φιλελεύθερο Κόμμα κατέρρευσε, χάνοντας ψηφοφόρους συντριπτικά προς την πλευρά του Ρεπουμπλικανου υποψηφίου.

Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι είναι δύσπιστοι με τον Τραμπ

Κανένας Δημοκρατικός δεν έχει κερδίσει τους λεγόμενους ηλικιωμένους ψηφοφόρους ή αυτούς που κατατάσσονται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, από την εποχή του Μπιλ Κλίντον. Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν τα πηγαίνει πολύ καλύτερα μεταξύ των ψηφοφόρων στην ηλικία της σύνταξης από οποιονδήποτε από τους πρόσφατους προκατόχους του.

Στην Πενσυλβάνια, ο Τραμπ κέρδισε με περίπου 44.000 ψήφους διαφορά το 2016, όμως στους άνω των 65 ετών νίκησε την Χίλαρι Κλίντον με 10%.

Τέσσερις δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν αυτό το Σαββατοκύριακο δείχνουν ότι ο Μπάιντεν προηγείται στην Πενσυλβάνια σε αυτή τη κατηγορία από 4% ως 12%.

Εκτιμάται οτι ο κύριος λόγος της μεταστροφής αυτής είναι ο χειρισμός του Τραμπ στη πανδημία του κορονοϊού η οποία έχει πλήξει περισσότερο τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.