7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

ΗΠΑ: Τα κορυφαία funds κέρδισαν το 2020 ποντάροντας στην τεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα

ΗΠΑ: Τα κορυφαία funds κέρδισαν το 2020 ποντάροντας στην τεχνολογία και τα κρυπτονομίσματα

Οι μεγάλες επενδύσεις σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς και στα αναδυόμενα κρυπτονομίσματα τροφοδότησαν τα κέρδη των αμερικανικών funds με τις καλύτερες αποδόσεις φέτος, καθώς η πανδημία έφερε αναταραχή στις αγορές, ενώ τα funds που επενδύουν σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησαν κατά σχεδόν 100%, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar.

Η φετινή χρονιά σε τίποτα δεν θύμιζε τις προηγούμενες για τη βιομηχανία των funds. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν πρωτοφανή βουτιά τον Μάρτιο, για να ανακάμψουν κατά 60% περίπου στη συνέχεια.

Συνολικά, ανταμείφθηκαν τα funds που επένδυσαν σε στοιχεία ενεργητικού υψηλού κινδύνου. Το κορυφαίο fund της χρονιάς, το Grayscale Ethereum Trust, στο οποίο ανήκει το ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα μετά το bitcoin, είχε ενισχυθεί κατά 333,7% έως τις 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar.

Η τεχνολογία επίσης επωφελήθηκε από την πανδημία, καθώς ο κόσμος μετακινήθηκε από τα γραφεία στην τηλεργασία και τις αγορές μέσω διαδικτύου.

Όπως αναφέρει η Morningstar, σχεδόν όλα από τα 10 κορυφαία αμερικανικά funds διαθέτουν συγκεντρωμένα χαρτοφυλάκια με λιγότερες από 50 μετοχές, και σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από το 10% των στοιχείων ενεργητικού τους βρίσκεται σε μία μόνο εταιρεία.

Από την άλλη, τα funds με τις χειρότερες αποδόσεις ήταν αυτά που πόνταραν σε μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες βούλιαξαν φέτος εξαιτίας της κατάρρευσης της ζήτησης, που οδήγησε για πρώτη φορά στα χρονικά σε αρνητική τιμή τα futures πετρελαίου τον Απρίλιο.

Πηγή: Reuters