ΗΠΑ: Συγγνώμη από τους ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας του Καπιτωλίου για την εισβολή

ΗΠΑ: Συγγνώμη από τους ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας του Καπιτωλίου για την εισβολή

Ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας του Καπιτωλίου των ΗΠΑ ζήτησαν συγγνώμη για «αποτυχίες» τους κατά την θανατηφόρα επίθεση στο κτίριο από οπαδούς του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην απόπειρά τους να εμποδίσουν την κύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από την Γερουσία.

Οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν σειρά λαθών: αντικρουόμενες μυστικές πληροφορίες, ανεπαρκή προετοιμασία και ανεπαρκή κινητοποίηση των συνεργαζόμενων υπηρεσιών και ζήτησαν τη βελτίωση λογιστικών συστημάτων και δομών επικοινωνίας.

«Είμαι εδώ για να εκφράσω την ειλικρινή συγγνώμη εκ μέρους του τμήματος», δήλωσε η Γιολάντα Πίτμαν, η εν ενεργεία αρχηγός της Αστυνομίας του Καπιτωλίου, σύμφωνα με μια προετοιμασμένη δήλωση σε αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Το τμήμα απέτυχε να ανταποκριθεί στα δικά του υψηλά πρότυπα όπως και στα δικά σας», πρόσθεσε.

Η Πίτμαν είπε ότι πολλοί από τους αξιωματικούς υποφέρουν από διαταραχές μετατραυματικού στρες μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στην οποία πέθαναν πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού του Καπιτωλίου. Η ίδια σημείωσε ότι ο θάνατος ενός δεύτερου αστυνομικού συνδέεται εμμέσως.

Η ίδια και ο Τίμοθι Μπλόντγκετ, ο εν ενεργεία φρούραρχος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσαν ότι αξιωματούχοι ασφαλείας εργάζονται για να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την προστασία του Καπιτωλίου, έδρας της αμερικανικής κυβέρνησης.

Υποστηρικτές - οπαδοί του Τραμπ εισέβαλαν στο κτίριο μετά από παρότρυνση του τέως προέδρου σε μια διαδήλωση κοντά στον Λευκό Οίκο να πάνε στο Καπιτώλιο.

Οι τότε αρχηχός της Αστυνομίας του Καπιτωλίου και φρούραρχος της Βουλής παραιτήθηκαν.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν την επίθεση, η ασφάλεια αυξήθηκε γύρω από το Καπιτώλιο και γενικά στην Ουάσινγκτον, με περιφράξεις και στρατιώτες της Εθνοφρουράς να έχουν αναπτυχθεί στην τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Περίπου 5.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς θα παραμείνουν στην Ουάσιγκτον έως τα μέσα Μαρτίου.