ΗΠΑ: Στο πλευρό του Τραμπ ο Μακόνελ, δεν αναγνωρίζει τον Μπάιντεν

ΗΠΑ: Στο πλευρό του Τραμπ ο Μακόνελ, δεν αναγνωρίζει τον Μπάιντεν

«Δυναμίτισε» περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ο οποίος σε δηλώσεις του για το εκλογικό αποτέλεσμα ουσιαστικά δεν αναγνώρισε τη νίκη Μπάιντεν και πήρε θέση στο πλευρό του Τραμπ, λέγοντας πως ο απερχόμενος πρόεδρος «έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη», βάσει όσων υποστηρίζει ο Λευκός Οίκος περί νοθείας.

Ειδικότερα, ο Γερουσιαστής από το Κεντάκι μιλώντας στη πρώτη συνεδρίαση του σώματος μετά τις εκλογές δεν έκανε καμία αναφορά στον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Αντίθετα, είπε ότι σε τουλάχιστον πέντε πολιτείες το "αποτέλεσμα είναι αμφισβητούμενο, γεγονός που δίνει το δικαίωμα στον πρόεδρο να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Όλες οι νόμιμες (ψήφοι) πρέπει να μετρηθούν και οι άκυρες όχι".

Η έμμεση άρνηση του ισχυρότερου Ρεπουμπλικανου προκαλεί σειρά ερωτημάτων, δεδομένου ότι ήδη συνάδελφοι του όπως ο Πατ Τούμι και ο Μιτ Ρόμνεϊ έχουν αναγνωρίσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος μάλιστα κάλεσε το κόμμα του να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο για «καλό της χώρας».

Η Κόλινς, που κέρδισε την προηγούμενη εβδομάδα την επανεκλογή της στην Γερουσία, τόνισε και αυτή πως παρόλα αυτά ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ πρέπει να έχει την ευκαιρία να αμφισβητήσει νομικά τα αποτελέσματα των εκλογών της Τρίτης.

Ο Τραμπ δεν έχει παραδεχτεί την ήττα του και το επιτελείο του έχει εξαπολύσει πολυμέτωπο νομικό αγώνα ενάντια στο εκλογικό αποτέλεσμα, με ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης χωρίς όμως να προσφέρουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Μετά την Κόλινς και τον Σάσε, τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν συγχαρεί τον Μπάιντεν. Οι άλλοι δύο είναι η Λίζα Μαρκόφσκι από την Αλάσκα και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ από την Γιούτα.

Οι περισσότεροι γερουσιαστές από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να σχολιάσουν δημόσια το αποτέλεσμα, μετά αφότου μεγάλοι αμερικανικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί κήρυξαν νικητή των εκλογών τον Μπάιντεν, με βάση την μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψήφων.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, παροτρύνουν τον Τραμπ να συνεχίσει την μάχη. Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε στο Fox News χθες Κυριακή ότι "κάθε ένδικη προσφυγή πρέπει να εξεταστεί" προτού οι Αμερικανοί μπορούν να αποφασίσουν "ποιος κέρδισε τις εκλογές".