ΗΠΑ: Πιο αποτελεσματικές οι κυρώσεις από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

ΗΠΑ: Πιο αποτελεσματικές οι κυρώσεις από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Η πολιτική των κυρώσεων  αποτελεί αποτελεσματικότερο εργαλείο για τη μη απόκτηση και διάδοση πυρηνικών όπλων και θα υποχρεώσει την Τεχεράνη να διαπραγματευτεί μια νέα πιο ευρεία συμφωνία από εκείνη του 2015, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο  των ΗΠΑ για το Ιράν Μπράιαν Χουκ.

«Το Ιράν δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα ήταν καταστροφικό για τη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Χουκ μιλώντας σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το Reuters. «Τώρα που είμαστε (σ.σ. οι ΗΠΑ) έξω από την πυρηνική συμφωνία (του 2015), βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση ώστε να στερήσουμε από το Ιράν ένα πυρηνικό όπλο», συνέχισε.

Επίσης ο Χουκ ανέφερε πως «Μας επιτρέπει να απαντήσουμε ισχυρά στην επιθετικότητα του Ιράν στην περιοχή και αυτό κάνουμε με τις κυρώσεις μας».

Στον απόηχο πάντως των νέων κυρώσεων που επέβαλε ο Λευκός Οίκος κατά αξιωματούχων της Τεχεράνης και ιρανικών κρατικών βιομηχανικών, ένας διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος περιλαμβάνεται στην λίστα των ατόμων στα οποία επεβλήθησαν κυρώσεις, τις χαρακτήρισε «συμβολικές». «Η επιβολή κυρώσεων είναι συμβολική για την Αμερική και για εμένα επειδή αυτό το μέτρο δεν έχει καμία οικονομική επίπτωση, δεν αντισταθμίζει την πυραυλική επίθεση (του Ιράν σε αμερικανικούς στόχους) και δεν θα κάνει σεβαστή την Ουάσινγκτον», έγραψε στο Twitter ο Μοχσέν Ρεζαΐέ. «Είναι συμβολικό για εμένα… Και είμαι υπερήφανος που μου επέβαλε κυρώσεις η Αμερική», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: AP