ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους για παρέμβαση ενόψει των προεδρικών εκλογών

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους για παρέμβαση ενόψει των προεδρικών εκλογών

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους για παρεμβάσεις με στόχο να επηρεάσουν το αμερικανικό κοινό ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο αφότου έγινε γνωστό ότι Ρώσοι χάκερ έθεσαν στο στόχαστρο τους την SKDKnickerbocker μια εταιρεία στρατηγικής εκστρατείας και επικοινωνιών που συνεργάζεται με τον Τζο Μπάιντεν και άλλους εξέχοντες Δημοκρατικούς, τους τελευταίους δύο μήνες.

Ένα από τα άτομα που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών είναι ο Άντρι Ντερκάτς, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, στον οποίο είχε αναφερθεί ο Γουίλιαμ Ιβανίνα, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντικατασκοπίας και Ασφάλειας, τον περασμένο μήνα σε έκθεση του.

Ο Ιβανίνα τόνισε ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί πολλούς μοχλούς κατά κύριο λόγο για να δυσφημίσει τον πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν» και «παράγοντες που συνδέονται με το Κρεμλίνο προσπαθούν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του προέδρου Τραμπ στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και τη ρωσική τηλεόραση». 

Το Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι ο Ντέρκατς προστέθηκε στη λίστα των κυρώσεων αφού μετείχε στην προσπάθεια παραπληροφόρησης κατά Αμερικανών αξιωματούχων και την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων. Επιπρόσθετα, κυρώσεις επιβλήθηκαν σε τρεις Ρώσους πολίτες με έδρα την Αγία Πετρούπολη οι οποίοι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών εργάζονται για μια υπηρεσία που εξειδικεύεται στις κυβερνοεπιθέσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την παραβίαση ηλεκτρονικών λογαριασμών του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016 με στόχο να βλάψει την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, ήταν το τελικό συμπέρασμα της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας η οποία διαπίστωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν συνεργάστηκε με Μόσχα.

Στα μέσα Αυγούστου εξάλλου έκθεση της επιτροπής πληροφοριών της Γερουσίας κατέληξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την παραβίαση ηλεκτρονικών λογαριασμών του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016 με στόχο να βλάψει την εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

Σημειώνεται ότι η ανάμειξη του Ντόναλντ Τραμπ και οι υποψίες περί αθέμιτης σύμπραξης με τη Ρωσία για να ηττηθεί η υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2016, η Χίλαρι Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών, οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών και σε καταδίκες στενών συνεργατών του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ, πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας, ο οποίος επιφορτίστηκε τον Μάιο του 2017 να εξακριβώσει αν η ομάδα του μεγιστάνα συντονιζόταν μυστικά με τη Μόσχα προκειμένου να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016, κατέληξε και αυτός στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε σύμπραξη.