8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

ΗΠΑ: Η δραστηριότητα της βιομηχανίας σε χαμηλό διετίας τον Ιούνιο

ΗΠΑ: Η δραστηριότητα της βιομηχανίας σε χαμηλό διετίας τον Ιούνιο
αρχείου
AP

Η μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούνιο, με τον δείκτη των νέων παραγγελιών να συρρικνώνεται για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, σημάδια ότι η οικονομία ρίχνει στροφές εν μέσω της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed).

Η έρευνα από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Προμηθειών (ISM) την Παρασκευή έδειξε επίσης τον δείκτη των εργοστασιακών συμβάσεων εργασίας να συστέλλεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αν και η «συντριπτική πλειοψηφία» των εταιρειών ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις.

Η επιβράδυνση της μεταποίησης ακολούθησε τη συγκρατημένη αύξηση των καταναλωτικών δαπανών τον Μάιο, καθώς και τη μείωση στις οικοδομικές άδειες και την παραγωγή εργοστασίων, εξελίξεις που έκαναν ορισμένους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε ξανά το δεύτερο τρίμηνο μετά την πτώση του ΑΕΠ το πρώτο τρεις μήνες του χρόνου.

«Οι επενδυτικές δαπάνες αρχίζουν να αποδυναμώνονται, κάτι που απλώς προσθέτει στην απόδειξη ότι η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται γρήγορα», δήλωσε η Shannon Seery, οικονομολόγος στο Wells Fargo στη Νέα Υόρκη. Ο δείκτης της έρευνας ISM για τη δραστηριότητα των εργοστασίων μειώθηκε στο 53,0 τον περασμένο μήνα, τη χαμηλότερη ένδειξη από τον Ιούνιο του 2020, όταν ο κλάδος ανέκαμψε από την ύφεση του COVID-19. Ο δείκτης βρισκόταν στο 56,1 τον Μάιο. Μια ένδειξη πάνω από το 50 δείχνει επέκταση της μεταποίησης, η οποία αντιπροσωπεύει το 11,8% της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters είχαν προβλέψει ότι ο δείκτης θα έπεφτε στο 54,9. Μέρος της συγκράτησης της βιομηχανικής δραστηριότητας αντικατοπτρίζει μια μετατόπιση των δαπανών από τα αγαθά στις υπηρεσίες.

Και οι έξι μεγαλύτερες μεταποιητικές βιομηχανίες - υπολογιστές και ηλεκτρονικά προϊόντα, μηχανήματα, εξοπλισμός μεταφορών, πετρέλαιο και προϊόντα άνθρακα, τρόφιμα και χημικά προϊόντα - κατέγραψαν μέτρια έως ισχυρή ανάπτυξη.

Πηγή: Reuters