ΗΠΑ: Χάθηκαν 140.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο - Στο 6,7% η ανεργία

ΗΠΑ: Χάθηκαν 140.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο - Στο 6,7% η ανεργία

Η νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ οδήγησε σε απώλειες θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες, υποδεικνύοντας σημαντική επιβράδυνση της δυναμικής που είχε διαμορφωθεί και που ίσως καθυστερήσει την ανάκαμψη από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα μειώθηκαν κατά 140.000 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, ενώ το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε  στο 6,7% για τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για την πρώτη μείωση θέσεων εργασίας από τον Απρίλιο, ενώ η οικονομία είχε ανακτήσει λίγο πάνω από τις μισές από τις 22,2 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Παράλληλα ωστόσο, τα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, με τις νέες θέσεις εργασία να καταγράφονται στις 336.000 συγκριτικά με τις 245.000 θέσεις που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως

Παρά την αδυναμία της αγοράς εργασίας πάντως, η οικονομία δεν αναμένεται να ξαναμπεί σε ύφεση καθώς την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ενέκρινε ένα επιπλέον πακέτο βοήθειας ύψους σχεδόν 900 δισ. δολαρίων.

Ταυτόχρονα, η επικράτηση των Δημοκρατικών και στη Γερουσία αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, με τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει περιθώριο να προωθήσει απρόσκοπτα την ατζέντα του.