ΗΠΑ: Αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, αβέβαιες προοπτικές

ΗΠΑ: Αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, αβέβαιες προοπτικές

Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο περισσότερο από το αναμενόμενο, ωστόσο οι περικοπές των επιδομάτων για εκατομμύρια άνεργους Αμερικανούς και η αναζωπύρωση του Covid-19 σε όλη τη χώρα, είναι πιθανό να περιορίσουν τις δαπάνες στο δ΄ τρίμηνο.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου δείχνουν επίσης ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός τον προηγούμενο μήνα, κάτι που επιτρέπει στην Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια κοντά σε μηδενικά ποσοστά για ένα διάστημα, ώστε να βοηθήσει την ανάκαμψη από την ύφεση του κορονοϊού, καθώς η κρατική βοήθεια εξαντλείται. Το πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής κυβέρνησης, που ξεπερνούσε τα 3 τρις. δολάρια, έδωσε ώθησε σε οικονομική ανάπτυξη ρεκόρ κατά το γ΄ τρίμηνο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 1,4% τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από αύξηση 1% τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 1% τον Σεπτέμβριο.

Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν ωστόσο και τις αποταμιεύσεις τους για να καταναλώσουν, με αποτέλεσμα τα ποσοστά αποταμίευσης να μειωθούν στο 14,3% από 14,8% τον Αύγουστο, αφού είχαν φτάσει στο ποσοστό ρεκόρ του 33,6% τον Απρίλιο.