ΗΠΑ: Αθώος δήλωσε ο Paul Manafort για το δεύτερο κατηγορητήριο εναντίον του

ΗΠΑ: Αθώος δήλωσε ο Paul Manafort για το δεύτερο κατηγορητήριο εναντίον του

Ο Paul Manafort, ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Trump, εμφανίστηκε χθες στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αλεξάνδρεια της πολιτείας Βιρτζίνια.

Ο Manafort υποστήριξε την αθωότητά του έναντι των 18 νέων κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού ανακριτή Robert Mueller για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, μεταδίδει το ABC News. Η δίκη του για τις κατηγορίες αυτές θ' αρχίσει στις 10 Ιουλίου.

Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του Manafort στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βιρτζίνια, όπου η ομάδα έρευνας του Mueller του απήγγειλε 18 κατηγορίες τον προηγούμενο μήνα. Μεταξύ των κατηγοριών αυτών περιλαμβάνονται κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου, ο Manafort δήλωσε αθώος έναντι αναθεωρημένου κατηγορητηρίου με πέντε κατηγορίες που του απήγγειλε ο ειδικός ανακριτής στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον, στην Περιφέρεια της Κολούμπια.

Για την υπόθεση αυτή, η δίκη του Manafort έχει οριστεί ν' αρχίσει στις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο συνεργάτης του Manafort, Rick Gates παραδέχτηκε την ενοχή του, με μία δραματική μείωση του αριθμού των σε βάρος του κατηγοριών, στα τέλη Ιανουαρίου και σε αντάλλαγμα για την συνεργασία του στην έρευνα που ειδικού εισαγγελέα Mueller. Έτσι, όπως προβλέπει η συμφωνία συνεργασίας με τις ανακριτικές αρχές που υπέγραψε ο Gates, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα, υπό την προϋπόθεση της πλήρους συνεργασίας του με την ομάδα έρευνας του Mueller.

Στη διάρκεια της παρουσίας του Manafort στο δικαστήριο, τον προηγούμενο μήνα, η δικαστής Amy Berman Jackson, τον προειδοποίησε για το ενδεχόμενο αλληλοκάλυψης των κατηγοριών κατά την εκδίκαση των υποθέσεων στα δύο δικαστήρια.

Οι ανακριτικές αρχές υποστηρίζουν ότι ήταν επιλογή της υπεράσπισης του κατηγορουμένου η διεξαγωγή δύο ξεχωριστών δικών. «Νομίζω ότι το βάρος της υπόθεσης θα πέσει στην υπεράσπιση», δήλωσε ο Greg Andres που ασκεί εισαγγελικά καθήκοντα στο πλευρό του Mueller.

Σύμφωνα με την εκτίμηση νομικών κύκλων, μετά τη συμφωνία συνεργασίας του Γκέιτς με την ομάδα έρευνας του Mueller, το μεγαλύτερο ποινικό βάρος των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί πέφτει στον Manafort.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP