ΗΠΑ: Αντιδράσεις στους Δημοκρατικούς για τη συμφωνία με την Τουρκία για τα όπλα

ΗΠΑ: Αντιδράσεις στους Δημοκρατικούς για τη συμφωνία με την Τουρκία για τα όπλα

Ο βουλευτής των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, Φρανκ Παλόουν, εξέφρασε την αντίθεσή του στην επικείμενη συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών για πώληση όπλων στην Τουρκία, εγείροντας θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποσταθεροποιητικές κινήσεις και μη τήρηση των υποχρεώσεων προς το ΝΑΤΟ.

Ο Παλόουν σε δήλωση του σχετικά με την προτεινόμενη πώληση όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ανταμείψουν την Τουρκία με νέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό» σημειώνοντας ότι «η πώληση θα τον ενθαρρυνθεί και θα του δώσει τους πόρους για να συνεχίσει τις πολεμικές του πρωτοβουλίες στον Καύκασο και όχι μόνο».
Πιο αναλυτικά,ο Παλόουν έγραψε πως «καταδικάζω έντονα την προτεινόμενη πώληση όπλων στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να ανταμείψουν την Τουρκία με νέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, δεδομένου του μακροχρόνιου ιστορικού του καθεστώτος Ερντογάν σε εγχώριες και διεθνείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην περιοχή και αποτυχία τήρησης των δεσμεύσεων του ΝΑΤΟ.

Τους τελευταίους μήνες, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει κάνει πενιχρές πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε στις καλές μας σχέσεις. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποθέσουν λανθασμένα ότι αυτή η πώληση θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να σταματήσει τις θανατηφόρες ενέργειές του και να αλλάξει τη διπλωματία του.

Αντιθέτως, ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει. Αυτή η πώληση θα τον ενθαρρυνθεί και θα του δώσει τους πόρους για να συνεχίσει τις πολεμικές του πρωτοβουλίες στον Καύκασο και όχι μόνο. Δεν μπορώ να υποστηρίξω οποιαδήποτε ενέργεια του Κογκρέσου που θα βοηθούσε την Τουρκία να αυξήσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο».

Υπενθυμίζεται πως στις 4 Φεβρουαρίου με επικεφαλής τον Παλόουν και περισσότερους από 50 βουλευτές και από τα δύο κόμματα έστειλαν επιστολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλώντας την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει την αγορά της Άγκυρας, υπογραμμίζοντας την έλλειψη δέσμευσης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ. και τις «τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. Η Ουάσιγκτον έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.

Η πώληση αμερικανικών όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία απέκτησε πολέμιους αφού η Άγκυρα απέκτησε ρωσικής κατασκευής αμυντικά συστήματα πυραύλων, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ καθώς και την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Στο μεταξύ, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία στις 10 Μαρτίου, ο Ερντογάν είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι είχε ήδη φτάσει η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και ότι η Τουρκία αναμένει ότι το αίτημά της για αγορά F-16 θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.