ΗΠΑ: Ανησυχία των Ρεπουμπλικάνων για κινεζική ανάμιξη στις εκλογές μέσω του TikTok

ΗΠΑ: Ανησυχία των Ρεπουμπλικάνων για κινεζική ανάμιξη στις εκλογές μέσω του TikTok

Μία ομάδα επιφανών γερουσιαστών του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων θέλησε να εντείνει την πίεση στο TikTok χθες, ζητώντας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αξιολογήσει το μέγεθος του κινδύνου παρέμβασης της δημοφιλούς κινεζικής εφαρμογής στις αμερικανικές εκλογές.

Σε επιστολή τους, οι Γερουσιαστές Μαρκ Ρούμπιο, Τομ Κότον και άλλοι, αναφέρονται στην υποτιθέμενη λογοκρισία ευαίσθητου περιεχομένου από το TikTok, όπως ένα βίντεο που επικρίνει τη στάση της Κίνας απέναντι στη μειοψηφία των Ουιγούρων, καθώς και σε πιθανές απόπειρες του Πεκίνου να χειραγωγήσει πολιτικές συζητήσεις στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Ανησυχούμε σοβαρά ότι το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον έλεγχο που ασκεί στο TikTok για να διαστρεβλώσει ή να χειραγωγήσει (πολιτικές) συζητήσεις με στόχο να σπείρει τη διχόνοια μεταξύ των Αμερικανών και να επιτύχει τα πολιτικά αποτελέσματα που επιθυμεί», σημειώνουν στην επιστολή τους, απευθυνόμενοι στον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ODHI), τον γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) και τον διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI).

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι το TikTok, παρόλο που δεν αποτελεί μέσο αναφοράς για πολιτικές απόψεις «επενδύει ενεργά στη διαφύλαξη της ασφάλειας της εφαρμογής», και αξιοποιεί την εμπειρία των ανταγωνιστών του κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εκλογών.

«Το TikTok έχει ήδη μία αυστηρή πολιτική ενάντια στην παραπληροφόρηση, και δεν δεχόμαστε πολιτικές διαφημίσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές περιεχομένου και ελέγχου προέρχονται από μια ομάδα που έχει τη βάση της στην Καλιφόρνια και δεν «επηρεάζονται από καμία ξένη κυβέρνηση».

Οι Γερουσιαστές ζητούν από τους αξιωματούχους να δώσουν απαντήσεις στο αν το Πεκίνο θα μπορούσε να πριμοδοτήσει κάποιες πολιτικές απόψεις και να επιχειρήσει να επηρεάσει το εκλογικό σώμα μέσω της δημοφιλούς εφαρμογής και αν η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις σε περίπτωση που αποδειχθούν αληθείς οι υποψίες τους.

Το TikTok βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τραμπ καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν οξυνθεί λόγω της πανδημίας και των αποφάσεων του Πεκίνου σχετικά με το Χονγκ Κονγκ. Αυτόν τον μήνα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει κατά πόσο η γνωστή εφαρμογή αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.

Η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μειώνεται καθώς ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ το 2019 η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ έδειξε ότι είχαν υπάρξει περιπτώσεις ρωσικής ανάμιξης υπέρ της εκστρατείας του Τραμπ στις εκλογές του 2016.