8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

ΗΠΑ: Αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία δεν θα ενεργοποιηθεί ο Nord Stream 2

ΗΠΑ: Αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία δεν θα ενεργοποιηθεί ο Nord Stream 2

Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τους Γερμανούς συμμάχους μας και θέλω να είμαι ξεκάθαρη μαζί σας σήμερα: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει» ξεκαθάρισε η Νούλαντ, που θεωρείται το νούμερο τρια στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Νομίζω ότι οι δηλώσεις που έχουν γίνει στο Βερολίνο, ακόμη και σήμερα, ήταν πολύ, πολύ δυνατές. Θα εργαστούμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός δεν θα προχωρήσει», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει δοθεί ακόμη η αναγκαία πιστοποίηση ώστε να καταστεί λειτουργικός.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η Ρωσία θα μελετήσει τι προσφέρουν οι ΗΠΑ και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού παρέλαβε τη γραπτή απάντηση που ζητούσε. «Είμαστε ενωμένοι σε ό,τι αφορά την προτίμησή μας στη διπλωματία. Αλλά είμαστε επίσης ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας ότι αν η Μόσχα απορρίψει την προσφορά μας για διάλογο, το κόστος πρέπει να έρθει άμεσα και να είναι σοβαρό», πρόσθεσε.

Η Νούλαντ είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την Κίνα -- όπως η Ρωσία, αντίπαλος των ΗΠΑ -- να αποθαρρύνει τη δράση της Μόσχας, η οποία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας. «Καλούμε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα για να παροτρύνει τη διπλωματία γιατί εάν υπάρξει σύγκρουση στην Ουκρανία, δεν πρόκειται να είναι καλό ούτε για την Κίνα», είπε η Νούλαντ.

Για αυτό το λόγο άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν μίλησε αργά την Τετάρτη ώρα Ουάσιγκτον για την κρίση σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi.