8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Ινστιτούτο Ενέργειας: Στα 70-90 τρισ. κυβικά τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες

Ινστιτούτο Ενέργειας: Στα 70-90 τρισ. κυβικά τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ελληνικές θάλασσες

Δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ, υπάρχουν στις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Μάλιστα επισημαίνει ότι η δυνητική αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα είναι της τάξης των €250 δισ.

Σε ειδική έκθεσή του αναφέρει ότι σήμερα, είναι γνωστό ότι από τις υπάρχουσες σεισμικές καταγραφές στον ελλαδικό χώρο είναι χαρτογραφημένες περίπου 40 γεωλογικές δομές, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω γεωφυσικών και γεωτρητικών μελετών για την πιστοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η εκτίμηση του ύψους των άμεσων εσόδων του δημοσίου παραμένει δύσκολη λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων. Η εμπορική αξιοποίηση ενός κοιτάσματος εξαρτάται από την τιμή του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου στην αγορά, σε συνδυασμό με το ύψος των αποθεμάτων και το κόστος εξόρυξης από το συγκεκριμένο κοίτασμα.

Το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατότητα ανάπτυξης που υπάρχει σε κάθε σπιθαμή του ελλαδικού χώρου, λαμβάνοντας υπόψη την πλειάδα των δυνατοτήτων που η γεωγραφία και η γεωλογία προσφέρουν στην χώρα μας αναφέρει το ΙΕΝΕ και προσθέτει:

Η ανάγκη για εκμετάλλευση όλων των προαναφερόμενων αναπτυξιακών δυνατοτήτων γίνεται ιδιαίτερα αισθητή το τελευταίο διάστημα με την παρατηρούμενη στενότητα στην προμήθεια της ενέργειας, και ιδιαίτερα φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίσης τιμών και της γεωπολιτικής αστάθειας που έχει προκύψει ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία.