Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία αλλάζουν ταχύτητα στη Δύση

Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία αλλάζουν ταχύτητα στη Δύση

Οι θερμές συνομιλίες μεταξύ του Μακρόν και του Μπάιντεν κυριάρχησαν, όταν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων κρατών (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιταλία, Ιαπωνία και Καναδάς) συναντήθηκαν στην Κορνουάλη.

Ήταν η πρώτη συνάντηση των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου με δημοκρατικά καθεστώτα από το 2019, καθώς η πανδημία του κορονοϊού είχε αποτρέψει τις συναντήσεις από κοντά. Σε σχέση με τις τηλεδιασκέψεις, η προσωπική επαφή έχει πάντα διαφορετική όψη.

Η σχέση του Μακρόν με τον Μπάιντεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Δύση. Όπως σημειώνει το περιοδικό Politico, ο Μακρόν είχε βολευτεί κατά μία έννοια με την ύπαρξη του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τις τεταμένες σχέσεις τους.

Εφ’ όσον ο Αμερικάνος πρόεδρος ήταν ένας τόσο συγκρουσιακός χαρακτήρας που ακολουθούσε μία δική του πορεία, ο πάντα φιλόδοξος Μακρόν ήταν σε θέση να διεκδικεί εκείνος την πρωτοκαθεδρία στον δυτικό κόσμο.

Ο Μπάιντεν ωστόσο έχει ήδη δώσει το δικό του στίγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως κυρίαρχη δύναμη στη Δύση. Ο Αμερικάνος πρόεδρος κραδαίνει ως μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία για έναν παγκόσμιο εταιρικό φόρο στο πλαίσιο των G7, ως απόδειξη της διεθνούς δικαιοσύνης που έχει αποφασίσει να κατευθυνθεί ο κόσμος, υπό την ηγεσία του βέβαια.

Καθώς είχε ήδη προηγηθεί η ολική επαναφορά των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, οι νέες του εξαγγελίες για τη σημαντική παροχή εμβολίων παγκοσμίως, ήρθε να ισχυροποιήσει το νέο Αμερικάνο πρόεδρο διεθνώς. Όπως αναφέρθηκε, ο Μπάιντεν είναι ότι πιο κοντά στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που θα ήθελαν οι Ευρωπαίοι.

Η ισχυρή παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Γαλλία προκαλεί τόσο ανακούφιση όσο και κάποιο προβληματισμό. Η μερική απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών διεθνώς είχε επιτρέψει στο Παρίσι να επεκτείνει την επιρροή του, ειδικά σε περιοχές που θεωρεί σημαντικές.

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που η Γαλλία εκμεταλλεύθηκε την αμηχανία της Ουάσιγκτον.

Παρ’ όλα αυτά, ο Μακρόν φαίνεται να βλέπει τη θετική πλευρά της επιστροφής των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή συναίνεση. Στη συνάντηση των G7, βρέθηκε κοντά στον Μακρόν, ώστε να αξιοποιήσει την ευκαιρία της προσωπικής επαφής.

Ενδεχομένως, η σχέση των προέδρων Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών να δώσει μία νέα διάσταση στο δυτικό κόσμο.