7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Ικανοποίηση στην ΕΕ για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία

Ικανοποίηση στην ΕΕ για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ καλωσόρισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο για τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού μεγάλου συνασπισμού αριστεράς-δεξιάς και χαιρέτισαν την από καιρό αναμενόμενη ανακοίνωση λέγοντας πως δίνει ώθηση στην ΕΕ ως σύνολο.

«Συμφωνία συνασπισμού στη Γερμανία: καλά νέα και για την Ευρώπη!», έγραψε στο Twitter ο επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici.

«Τιμώ το εποικοδομητικό πνεύμα των φίλων μου από το SPD», πρόσθεσε ο γάλλος πολιτικός, αναφερόμενος στους Σοσιαλδημοκράτες που συμφώνησαν να ανανεώσουν τον συνασπισμό υπό την καγκελάριο Angela Merkel παρά τις ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει την εκλογική τους βάση.

Ο γερμανός προσωπάρχης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, ο Martin Selmayr, χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής τους Χριστιανοδημοκράτες, στο κόμμα των οποίων ανήκει και ο ίδιος.

«Μια συμφωνία 170 σελίδων για 4 χρόνια, που ανοίγει με ένα ισχυρό κεφάλαιο για την Ευρώπη και έχει πολυάριθμες αναφορές στο πλαίσιο της ΕΕ σε όλα τα κατά τομείς κεφάλαια», έγραψε στο Twitter ο Selmayr και συνόδευσε το μήνυμα με τις σημαίες της Γερμανίας και της ΕΕ.

Ο Μanfred Weber, ο οποίος ηγείται των κεντροδεξιών συμμάχων της Μerkel στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έγραψε στο Twitter: «Καλό σινιάλο από το Βερολίνο προς τον λαό και ολόκληρη την Ευρώπη: η μελλοντική γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει για μια ισχυρότερη και καλύτερη Ευρώπη. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή άποψη και μια απάντηση στους λαϊκιστές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ