Ίδρυμα Σόρος: Οι «Πρέσπες» βελτιώνουν τις αποφάσεις για τα... οικονομικά της Ελλάδας

Ίδρυμα Σόρος: Οι «Πρέσπες» βελτιώνουν τις αποφάσεις για τα... οικονομικά της Ελλάδας

Πιθανή βελτίωση της οικονομικής ατζέντας από τους ξένους εταίρους προς την Ελλάδα βλέπει μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών σε έκθεση που συνέταξε το Ιδρυμα Open Society του Τζορτς Σόρος.


Στην έκθεση με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται μετά;», την οποία ο διεθνής οργανισμός που χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχo επενδυτή συνέταξε πριν την κύρωση της Συμφωνίας, αναλύει το παρασκήνιο της Συμφωνίας, τα οφέλη που παρουσιάζει αυτή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα».

Το Open Society υπογραμμίζει ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είναι ξεκάθαρο από τις δημοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στον συμβιβασμό... Όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά την υπογραφή δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη Συμφωνία και δεν δέχονται τον παραμικρό συμβιβασμό στην διένεξη για το όνομα», επισημαίνει η έκθεση στο πρώτο της κεφάλαιο.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο κεφάλαιο, η αντίθεση είναι πιο έντονη στην Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στην περιοχές της «Θεσσαλονίκης, της ελληνικής Μακεδονίας και της Θράκης»

Αντίθετα, όπως σημειώνει ο διεθνής οργανισμός ο αρχικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ (αυτό που αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ του 3%) θα δεχόταν «κάθε διευθέτηση της διένεξης».

Η έκθεση συνεχίζει παραθέτοντας, επίσης τα οφέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα από την επικύρωση της συµφωνίας.«Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να ενισχύσει την εικόνα του ανάµεσα σε ξένους εταίρους-κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερµανία µέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα µπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για τη βελτίωση του διεθνούς πολιτικού κλίματος που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά µε την οικονοµική ατζέντα».

Οι συντάκτες της έκθεσης τοποθετούν τις εθνικές εκλογές «πριν ή παράλληλα µε τις ευρωεκλογές» και προβλέπουν ότι η Ν? θα κερδίσει την πρωτιά µε διαφορά από πέντε ως δέκα µονάδες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, στη Βουλή θα µπουν επίσης, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνηµα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, µε 6%-8% το καθένα.