Ιαπωνία: Παραμένει στη θέση του ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων παρά τα σεξιστικά του σχόλια

Ιαπωνία: Παραμένει στη θέση του ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων παρά τα σεξιστικά του σχόλια

Δεν προτίθεται να παραιτηθεί ο επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο Γιοσίρο Μόρι παρά το γεγονός ότι ζήτησε συγγνώμη για τα σεξιστικά του σχόλια κατά των γυναικών. 

Το hashtag «Μόρι, παρακαλώ παραιτήσου» ήταν δημοφιλές στο Twitter στην Ιαπωνία και ορισμένοι χρήστες στην πλατφόρμα κάλεσαν τους χορηγούς να πιέσουν την οργανωτική επιτροπή του Τόκιο να απομακρυνθεί ο Μόρι από τη θέση του.

Ο Μόρι έκανε τα σεξιστικά σχόλια σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (JOC) αυτή τη βδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Asahi. 

Συγκεκριμένα ο Μορι είπε «Εάν αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο χρόνος ομιλίας τους θα είναι κάπως περιορισμένος και αυτό γιατί έχουν δυσκολία να ολοκληρώσουν, κάτι που είναι ενοχλητικό», προσθέτοντας: «Έχουμε περίπου επτά γυναίκες στην οργανωτική επιτροπή, αλλά όλοι καταλαβαίνουν τη θέση τους».

Το διοικητικό συμβούλιο της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής απαρτίζεται από 25 μέλη, εκ των οποίων τα πέντε είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τον κώδικα διακυβέρνησης της επιτροπής, θα πρέπει οι θέσεις του διοικητικού συμβουλίου να καλύπτονται από γυναίκες στο 40%.

Σε απάντηση στα σχόλια του Μόρι, ο Ιάπωνας κωμικός, Ατσούσι Ταμούρα, ο οποίος έχει οριστεί λαμπαδηδρόμος, δήλωσε ότι θα αρνηθεί τη συμμετοχή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο 83χρονος Μόρι, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο, αναγνώρισε ότι τα σχόλιά του ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των γυναικών μιλούσαν πάρα πολύ ήταν «ακατάλληλα» και ενάντια στο Ολυμπιακό πνεύμα.