8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Reuters: Η τουρμπίνα του Nord Stream 1 παραμένει στη Γερμανία λόγω κωλυσιεργίας της Ρωσίας

Η τουρμπίνα του Nord Stream 1 παραμένει στη Γερμανία λόγω κωλυσιεργίας της Ρωσίας
shutterstock

Η τουρμπίνα που σύμφωνα με τη Μόσχα προκάλεσε την κρίση με τον αγωγό Nord Stream 1 και έχει ως αποτέλεσμα αυτός να τροφοδοτεί με λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη έχει «κολλήσει» στη Γερμανία επειδή η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή της.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, η τουρμπίνα, η οποία λειτουργούσε στο ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya, υποβαλλόταν σε συντήρηση στον Καναδά, αλλά επέστρεψε στην Κολωνία της Γερμανίας στις 17 Ιουλίου από την εταιρεία logistics Challenge Group, σύμφωνα με πηγή που δεν κατονομάζεται. Προς το παρόν δεν είναι σαφές πότε μπορεί να επιστραφεί, αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου που προσθέτουν ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει ακόμα μέρες ή και εβδομάδες.

Η μεταφορά πίσω στη Γερμανία έγινε μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων μεταξύ του Βερολίνου και της καναδικής κυβέρνησης για το εάν μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Τον περασμένο μήνα, η Μόσχα μείωσε την τροφοδοσία μέσω του Nord Stream 1 κατά 60%, επικαλούμενη την καθυστερημένη επιστροφή της τουρμπίνας αυτής.

Η Ρωσία άνοιξε ξανά τον αγωγό την Πέμπτη μετά από δέκα ημέρες προγραμματισμένης διακοπής συντήρησης, αλλά εξακολουθούσε να λειτουργεί με μειωμένη δυναμικότητα. Η Γερμανία απορρίπτει το επιχείρημα της Ρωσίας ότι η τουρμπίνα που λείπει είναι ο λόγος για χαμηλότερες προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 και έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις ροές φυσικού αερίου ως πολιτικό όπλο. Η Μόσχα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η επιστροφή της τουρμπίνας είχε άμεσο αντίκτυπο στην ασφαλή λειτουργία του αγωγού, προσθέτοντας ότι η τεκμηρίωση της Siemens Energy που απαιτείται για την επανεγκατάστασή του εξακολουθούσε να λείπει.

Πηγή: Reuters