Μ. Βαρβιτσιώτης:στον γερμανικό Τύπο: Η Τουρκία κατασκευάζει fake news για τον Έβρο

Η Τουρκία κατασκευάζει fake news για τον Έβρο

Ψευδείς και κατασκευασμένες από την Τουρκία είναι οι ειδήσεις που φέρουν Έλληνες συνοριοφύλακες να πυροβόλησαν μετανάστες στον Έβρο, τόνισε σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung ο Μ. Βαρβιτσιώτης τονίζοντας όσον αφορά το προσφυγικό πως «αποδείξαμε στον Έβρο ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα σύνορά μας και να σταματήσουμε τη χειραγώγηση από την Τουρκία».

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια και κυρίως κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είχε απολέσει την αξιοπιστία της όσον αφορά την οικονομία, ωστόσο, και παρόλο που «το σύστημα υγείας μας δεν είναι καλά θωρακισμένο οικονομικά, καταφέραμε νωρίς να ισιώσουμε την καμπύλη» όσον αφορά την πανδημία. «Τώρα ήρθε η ώρα και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επιδείξουμε αξιοπιστία», πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Για το πώς αυτό θα επιτευχθεί ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει: «Θα πρέπει να επισπεύσουμε την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου. Το δεύτερο είναι οι συνθήκες διαβίωσης στα hotspot, οι οποίες έχουν βελτιωθεί μετά τη μείωση των προσφυγικών ροών. Τρίτον θα πρέπει να στέλνουμε πίσω όσους δεν δικαιούνται άσυλο». 

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ακόμα πως η «ΕΕ κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια καλή βάση: χρειαζόμαστε μια αποφασιστική απάντηση απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού. Από τη μια πρέπει να εξασφαλίσουμε την κοινή αγορά και από την άλλη τη συνοχή της Ευρώπης».

Δήλωσε επίσης πως η Ευρώπη μπορεί να βγει ενισχυμένη από την κρίση. «Παρόλα τα πλήγματα η πρόταση της Κομισιόν δείχνει ότι μπορούμε να ενεργήσουμε από κοινού», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.