7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα, Κύπρο: «Θα απαντήσουμε στο πεδίο, αν παραβιάσετε την υφαλοκρηπίδα μας»

Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα, Κύπρο: «Θα απαντήσουμε στο πεδίο, αν παραβιάσετε την υφαλοκρηπίδα μας»

Οξύνει την ένταση στο Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να εξαπολύει νέες κατηγορίες για «προκλητικές ενέργειες» κατά Ελλάδας και Κύπρου και να προειδοποιεί πως θα απαντήσει στις «προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας» όσον αφορά τη νέα γεώτρηση που προγραμματίζεται στη κυπριακή ΑΟΖ τον Νοέμβριο.

Με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς αρχικά υποστήριξε ότι «τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο» και ισχυρίστηκε ότι οι «προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται», σύμφωνα με το τουρκικό μέσο haberturk.

«Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας», διαμήνυσε, εν συνεχεία, ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο.

«Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», υπογράμμισε και υπενθύμισε την πρόταση του Τούρκου Προέδρου «για μια πιο δίκαιη κατανομή των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε ακόμα ότι οι συμβουλευτικές συνομιλίες με την Ελλάδα συνεχίζονται και επισήμανε ότι «ο Πρόεδρός μας το έχει καταστήσει σαφές. Οποιαδήποτε απειλή για την Τουρκία, από πού και αν προέρχεται, θα αντιμετωπίσει την αντίδραση της Τουρκίας».