Η συμπάθεια του Μπάιντεν για τους Κούρδους εξοργίζει την Τουρκία
Bloomberg

Η συμπάθεια του Μπάιντεν για τους Κούρδους εξοργίζει την Τουρκία

Η πρόσφατη οργή στην Τουρκία για σχόλια που είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο ο Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολιτικός θεατρινισμός, αλλά αυτό που πραγματικά εξοργίζει την Άγκυρα είναι η συμπάθεια που δείχνει ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ για τους Κούρδους, αναφέρει σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η Τουρκία έχει πραγματικούς λόγους να ανησυχεί για τυχόν επικράτησης του Δημοκρατικού υποψηφίου στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αφού θα τερματιστεί έτσι η στενή σχέση που καλλιέργησε ο Τ, Ερντογάν με τον Ντ, Τραμπ και κατά συνέπεια η Άγκυρα θα πρέπει να συνδιαλέγεται με κάποιον που έχει αντίθετες απόψεις.

Αυτό, όμως, που ανησυχεί ιδιαίτερα την Τουρκία είναι η συμπάθειά του Τζ. Μπάιντεν για τους Κούρδους στο Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είχε προτείνει το 2006 τον διαμελισμό του Ιράκ με βάση τις φυλετικές και εθνοτικές διαχωριστικές γραμμές, κάτι που θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Αναφορικά με τη Συρία, συνεχίζει το άρθρο του Bloomberg, ο Μπάιντεν έχει καταγγείλει τον Τραμπ ότι πρόδωσε τις κουρδικές πολιτοφυλακές που βοήθησαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS – τις ίδιες πολιτοφυλακές που ο Ερντογάν θεωρεί «τρομοκράτες» οι οποίοι συνεργάζονται με τους αυτονομιστές του PKK στην Τουρκία και θέλει να τις εξολοθρεύσει.