Η στήριξη Παππά, το άδειασμα Τσακαλώτου και η Προοδευτική συμμαχία που χάνεται…

Η στήριξη Παππά, το άδειασμα Τσακαλώτου και η Προοδευτική συμμαχία που χάνεται…

Η… αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να «απεγκλωβιστεί» από τον Νίκο Παππά και να τον περάσει στα μετόπισθεν αποτυπώθηκε στον ανασχηματισμό της σκιώδους κυβέρνησής του. Το ίδιο συνέβη και με τον Παύλο Πολάκη που τον αναγόρευσε σε «κυνηγό σκανδάλων». Αυτό όμως που προκάλεσε σχόλια είναι το άδειασμα που επιφύλαξε στον άτυπο επικεφαλής των 53+, Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και στην Προοδευτική Συμμαχία, τα στελέχη της οποίας είδαν τις κομματικές θέσεις να… χάνονται.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει έναν… ανασχηματισμό για να αναδείξει το αρχηγικό του προφίλ, κατέληξε όμως να επιχειρεί να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες και να αποφεύγει να θέσει εκτός τομεαρχών τον στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά. Τα πρόσωπα που ανακοίνωσε για τις θέσεις των τομεαρχών συγκαταλέγονται σε αυτά που θεωρούνται σωματοφύλακες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιες μικρές υποχωρήσεις όπου έχουν τοποθετήθεί προερχόμενοι από τους 53+ όπως για παράδειγμα ο Θοδωρής Δρίτσας.

Το άδειασμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου που έδωσε τη θέση του, ως τομεάρχης Οικονομικών στην Έφη Αχτσιόγλου έγινε στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρας να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό του και κυρίως προς αυτούς που εγείρουν διαρκώς θέμα αντιδρώντας σε μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα.

Έτσι ο Ευκλείδης βρέθηκε να διατηρεί την μια εκ των δύο θέσεων που κατείχε, αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Μιας θέσης που εκ των πραγμάτων εγκλωβίζει τον κάτοχό της αφού είναι υποχρεωμένος να εκφράζει στη Βουλή την κεντρική γραμμή του κόμματος. Αυτή δηλαδή που χαράζει ο αρχηγός. Κύκλοι του πρώην υπουργού υποστηρίζουν πως ο ίδιος απεδέχθη την επιλογή Αχτσιόγλου σημειώνοντας μάλιστα ότι πρόκειται για στέλεχος που βρίσκεται κοντά στους 53+.

Στο σημείο αυτό αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέραν της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα Εποχή, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη των 53+, σε κανένα σημείο των παρεμβάσεών του δεν έχει αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Αντιθέτως αποτέλεσε επί σειρά ετών το αριστερό του άλλοθι. Είναι ενδεικτικό ότι σε όσα συμβαίνουν στο εσωκομματικό πεδίο ακόμη και στην προσθήκη της Προοδευτικής Συμμαχίας στον τίτλο του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέδρασε.

Πάντως σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας τον… πάγκο. Ακόμη και ο Γιάννης Ραγκούσης εκ των πρωτεργατών της Γέφυρας βρέθηκε νούμερο 3 κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος χάνοντας την… έδρα του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γιάννης Ραγκούσης είχε προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο εμφανιζόμενος βασιλικότερος του βασιλέως σε πολλές εκ των παρεμβάσεών του.

Πρέπει να τονιστεί ότι η… Προοδευτική Συμμαχία έχει ήδη χάσει την ουσία της ύπαρξή της αφού η στροφή στην σοσιαλδημοκρατία έχει μπεί στο ψυγείο της Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέγει μια ακραίας μορφής αντιπολίτευση, που στόχο έχει την αποδόμηση της κυβέρνησης με κάθε τρόπο και μέσο. Ακόμη και σε βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Οπως και να έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν το μήνυμα του Τσίπρα στους 53+ με την βεβαιότητα ότι ο πρώην υπουργός δεν θα αντιδράσει. Η προοδευτική συμμαχία όμως βρέθηκε στον εξωτερικό κύκλο των συνεργατών παρά την αγωνιώδη προσπάθεια των στελεχών που την απαρτίζουν να λάβουν θέσεις στο πάνελ των στενών συνεργατών του προέδρου.

Ο Νίκος Παππάς

Αυτό που όμως αποτελεί την ουσία του… ανασχηματισμού Τσίπρα είναι η τύχη του Νίκου Παππά. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να ακολουθήσει τις προτροπές των στελεχών να περάσει τον στενό του συνεργάτη στα… μετόπισθεν. Να τον απομακρύνει από το προσκήνιο και από τη βιτρίνα του κόμματος.

Και μπορεί να μιλούν πολλοί για υποβάθμισή του ως προς την αλλαγή του τομέα ευθύνης (θα παρακολουθεί το έργο του υπουργείου Υποδομών) εν τούτοις η παραμονή του στο σχήμα δείχνει την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να απεγκλωβιστεί από τον συνεργάτη του. Ερώτημα φυσικά παραμένει αν θα συμμετέχει στον λεγόμενο πρωινό καφέ. Τη σύσκεψη που λαμβάνονται αποφάσεις.

Ήταν δεδομένο σχεδόν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα εκπαραθύρωνε τον Νίκο Παππά. Η σχέση των δύο ανδρών μετρά χρόνια, ενώ πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο γνωρίζει τα πάντα ως προς τη λειτουργία του συστήματος του πρώην πρωθυπουργού. Ήταν αυτό που αναλάμβανε τις δύσκολες αποστολές και ήταν αυτός ο οποίος επί της ουσίας καθόριζε ποιός ή ποιοι θα έχουν επαφή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό ακόμη και η αλλαγή τομέα δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί υποβάθμιση, παρά μόνο ως προς το αντικείμενο του έργου που θα παρακολουθεί. Υποβάθμιση θα ήταν αν ο Νίκος Παππάς βρισκόταν εκτός σχήματος, όπως α΄λλωστε πρότειναν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Παύλος Πολάκης

Ενα άλλο πρόσωπο το οποίο έχει κατ επανάληψη αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων εντός ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Παύλος Πολάκης. Παλαιά κομματικά στελέχη ακόμη δεν μπορούν να συγχωρήσουν το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, ανάγκασε τους Βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του μετατρέποντας την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Βέβαια ο αψύς Κρητικός έχει δώσει κατ' επανάληψη αφορμές και εντός κόμματος για αρνητικό σχολιασμό και άδειασμα, χωρίς όμως να ιδρώνει το αφτί του λόγω της στήριξης που έχει από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο διαδίκτυο συνεχίζει τις εμπρηστικές δηλώσεις, ενώ ως στενός φίλος του Νίκου Παππά (μετέχει άλλωστε στην ομάδα των Προεδρικών του ΣΥΡΙΖΑ) έχει στηρίξει τον σύντροφό του. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες προτίμησε να αναρτήσει το άρθρο – μήνυμα του Θανάση Καρτερού σχετικά με την ανάγκη στήριξης του Νίκου Παππά αλλά όχι την εκλογή του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη θέση του γραμματέα του κόμματος.

Ο Πολάκης έχασε τη θέση του τομεάρχη και ορίστηκε αναπληρωτής. Με μια ειδικότητα που παραπέμπει σε κυνηγό σκανδάλων. Αυτό που κάνει δηλαδή όλο αυτό το διάστημα εφευρίσκοντας σκάνδαλα τα οποία παρουσιάζει πρώτα μέσω διαδικτύου με το γνωστό του ύφος. Και σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έχει πράξει κατ επανάληψη όλα αυτά τα χρόνια, δεν κατάφερε να θέσει τον στενό του συνεργάτη εκτός σχήματος.

Ο ανασχηματισμός του Τσίπρα

Είναι δεδομένο ότι η σκιώδης κυβέρνηση αφορά μόνο το εκάστοτε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παλαιότερα τα πρόσωπα που επιλέγονταν εν δυνάμει αποτελέσουν τη βάση της κυβέρνησης που θα σχημάτιζε το κόμμα αν αναλάμβανε την εξουσία. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει εκλείψει. Σε κάθε περίπτωση πάντως πολίτες, ακόμη και ψηφοφόροι του κάθε κόμματος δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην περίπτωση δέ του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρον είχαν οι διάφορες τάσεις του κόμματος. Ούτως ή άλλως η τακτική του Αλέξη Τσίπρα έναντι της κυβέρνησης είναι μια. Σκληρό ροκ, όχι σε όλα και λαϊκίστικες κορώνες ανεξαρτήτως θέματος και σημασίας για την ίδια τη χώρα.